Kam směřuje Dr. Měď?


Má-li cena mědi  alias Dr. Měď předpovídat vývoj světové ekonomiky, tak pohledem na vývoj v tomto roce se zdá, že snad má dojít k značnému zhoršení situace. Cena na světovývh trzích, např.  na burze v New Yorku, oslabila o nějakých 10% od ledna 2013. Ačkoliv se čekalo, že největší světový spotřebitel červeného kovu Čína bude pokračovat v závratném růstu ekonomiky poslední dekády a poptávat více a více této komodity pro své industriální potřeby, tak situace v r. 2012 ukázala růst poptávky kolem nuly. Navíc se začíná projevovat, že klíčový trh s nemovitostma v Číně se začíná velmi přehřívat a je otázkou, co bude dál.  
Měď se v Číně rovněž používá jako zástava korporátních úvěrů a v období kreditního utahování bankama to tak zvyšovalo importní poptávku po kovu právě v důsledku zajištění půjček. Tak jak se postupně uvolňují tyto podmínky, tak se i tento faktor může projevit v cenovém vývoji. Mohlo by se zdát, že největší světoví producenti jako Čile, která zvýšila značně těžbu v poslední době, nakonec nemusí mít pro svou produkci odbyt.  Podle organizace International Copper Study Group (ICSG) se v r. 2013 očekává poprvé od r. 2009 převis nabídky. Náklady na těžbu se největší světové producentské firmě Codelco zvýšily o 57% od r. 2010, avšak je nutno si uvědomit, že se pohybují stále relativně nízko pod hodnotou ceny mědi na trhu a tak je motivována dále zvyšovat output.
Kde se tedy měď hromadí? Ukazuje se že v skladech definovaných burzama jako London Metal Exchange(LME). Podívejme se na vývoj zásob v těchto skladech v Evropě a Asii (zdroj: London Metal Exchange, klikněte na obrázek pro jeho zvětšení):
Pozor tyto sklady alias místa dodávky oproti obchodovaným kontraktům na burzách jako LME či neyworský COMEX (CME Group) nejsou vlastněna samotnýma burzama (pouze certifikována a monitorována) ale soukromýma firmama jako Glencore nebo Trafigura Beheer. Z obrázku je patrné, v poslední době, nezvyklé  velké hromadění  zásob mědi v belgických Antverpách a v Johoru v Malajsii. Ačkoliv burza LME má možnost dodávek proti svým kontraktům v 700 skladech ve 14 zemích světa tak přes 70% zásob mědi je umístěno ve skladech v Antverpách, Johoru a americkém New Orleans. Celkové zásoby v těchto skladech dosáhly v poslední době historických hodnot za posledních 10 let.  Zásoby v certifikovaných provozovnách burzy LME vzrostly od počátku roku o 84% , tj. již nyní dvojnásobek původního odhadu růstu zásob ve skladech do konce tohoto roku. A to začíná vzbuzovat obavy firem kupujících měď v průmyslu. Firmy vlastnící tyto sklady platí stimulační platby pro ukládání červeného kovu ve svých provozovnách a společnosti následně poptávající měď ze skladů nejsou rychle shopni tuto získat, musí déle čekat a navíc zaplatit značné poplatky přidané k tržní ceně kovu. V současné době je čekací doba v Johoru 6 týdnů, v New Orleans 18 týdnů a v Antverpách 25 týdnů !
A tak se zdá, že až se poptávka po mědi případně náhle zvýší, bude problém kov rychle získat a dojde tak možná ke značné akceleraci růstu ceny červeného kovu na trzích. Avšak v tuto chvíli jsou podle reportů (Commitments of Traders report) fondy a obchodníci pozičně stále situováni na pokles ceny.
Závěrem se podívejme na vývoj ceny mědi na burze COMEX v New Yorku (Globex systém CME Group, denní data) od počátku tohoto roku (klikněte na obrázek pro jeho zvětšení):
Autor: Martin Lembák
Zdroj: www.proinvestory.cz