Komoditní vyhlídky pro rok 2013

Ať už jste začátečník či zkušený investor, hlavní zásadou, jíž byste se měli příští rok držet, je obezřetnost, protože jak známo, komoditní trh je jedním z neproměnlivějších trhů vůbec. Nicméně i přesto se většina špičkových analytiků shodne na faktu, že komodity by v rozumné míře měly být součástí portfolia. Dle odhadů analytiků z UBS by se ziskovost měla v průměru pohybovat okolo 5 %.

Před rokem 2008 se ziskovost pohybovala ve vyšších číslech, ovšem v důsledku postupné transformace čínské ekonomiky jsme svědky současného stavu věcí. Ona transformace spočívá v tom, že se Čína postupně přibližuje spotřebnímu modelu, tedy přechází na systém, na jaký jsme zvyklí v Evropě či USA. 

A proč zmiňuji zrovna Čínu? Důvod je prostý. Čína, jakožto největší komoditní spotřebitel na světě, má a bude mít stěžejní vliv na stav komoditního trhu v následujících letech a tedy i v roce 2013. 

Jako velkou investiční příležitost vidí analytici z UBS energetický trh, který by měl být tento rok jedním z nejziskovějších vůbec. 

Pokud patříte mezi neriskující investory a preferujete jistou střední cestu, pak je pro vás asi nejlepší investice do léty prověřeného zlata, které je tou nejlepší ochranou proti drtivé většině negativních ekonomických vlivů.  

Naopak komoditami, jimž byste se měli tento rok raději vyhnout, jsou především ty, které jsou spjaté s výše zmíněným čínským trhem. Jedná se například o uhlí, železnou rudu, olovo či železo. Jde tedy především o produkty hutnického průmyslu. Neznamená to ovšem, že by tyto produkty produkoval pouze čínský trh. Je to myšleno v souvislosti s vysokým procentuálním zastoupením Číny na světovém trhu. Pro představu, například v případě uhlí jde o 47 %, což jak sami uznáte, je značný a pro investory nepřehlédnutelný podíl.

autor: Martin Koubek