Investice do kuřáků se vyplatí, aneb tabákové akcie

Tabák patří ke komoditám, se kterými se dříve běžně obchodovalo. Patřil k vzácným druhům zboží, podobně jako různé druhy koření. Nás však bude zajímat jakým způsobem lze do tabáku a do tabákových výrobků zainvestovat. Zkusíme se podívat na pár společností a vývoj jejich akcií. Zároveň se zamyslíme nad aktuálním trendem kouření ve světě.

Kouření má ve společnosti dlouholetou tradici Kouřilo se doposud a kouřit se bude i nadále. To, že má kouření ve společnosti dlouholetou tradici, nikdo nepopře. Elegantní pokuřování z fajky se objevuje v téměř každém historickém filmu. I v knihách se dočtete o tom, jak si hlavní hrdina zapálil cigaretku pro zklidnění. Postupem času se trend kouření tabáku vyvíjel natolik, že kromě klasických doutníků a dýmek přišly na trh první cigarety. Dnes se jich denně údajně vyrobí a vykouří kolem 15 miliard kusů. Statisticky vykouří jeden člověk denně 2,2 cigarety. Jednoznačně největším producentem i spotřebitelem cigaret je Čína, hned po ní následují Spojené státy, poté Japonsko a Rusko. Pro zajímavost: V Česku kouří celkem 2,3 milionu lidí. V průměru Češi vykouří 6,3 cigaret na den.

Na které tabákové akcie sázet? Výhodou „tabákových akcií“ jsou určitě dividendy. Většina tabákových společností totiž pravidelně vyplácí dividendu, což může být zajímavé pro dlouhodobé dividendové investory. Pokud máte rádi jistotu a pravidelný příjem, tabákové akcie by ve vašem portfoliu určitě neměly chybět.

Určitě nejznámější tabákovou společností je Philip Morris International. Je to jeden z největších producentů tabákových výrobků. Působí ve více něž 180 zemích po celém světě a jeho akcie za poslední rok rostly o cca 6,5 %. Na českém trhu ovládá Philip Morris ČR kolem 40 %. Nedávno byly zveřejněny velice pozitivní výsledky společnosti za 4Q. Co se dividendy týče, analytici její výši za rok 2012 odhadují na zhruba 990 Kč.

Další tabáková společnost, která stojí za zmínku, je společnost Lorillard Inc. Lorillard je výrobcem ve Spojených státech, taktéž dividendovou akcií s 5% výnosem. Se zhruba stejným dividendovým výnosem zde můžeme zařadit také společnost Altria Group, Inc.

Trend kouření ve světě Státy se snaží kouření co nejvíce regulovat, například zvedají spotřební daň na tabákové výrobky nebo zavádějí různá opatření formou zákazů kouření na vyhrazených místech. V některých zemích si zkrátka nezapálíte jinde než doma. Regulace státu představuje pro tabákové společnosti částečné ohrožení byznysu. Dále tu máme další překážku a tou může být poměrně nový produkt – elektronická cigareta.

V souvislosti s elektronickou cigaretou bych chtěl zmínit ještě jednu společnost. Vapor Corp. se zabývá právě výrobou a prodejem elektronických cigaret. Na burzu se Vapor Corp. dostal teprve v dubnu loňského roku. Narozdíl od výše uvedených společností Vapor Corp. není dividendovou společností.

Jak už bylo uvedeno na začátku, vždy se kouřilo a vždy se kouřit bude. Navíc se mezi lidmi říká, že i kdyby se dělo cokoliv, byznys hazardu, cigaret a alkoholu stále poroste.


autor: Michal Černocký