Chcete se vyhnout rizikovým aktivům? Prodejte vládní obligace.


Zvláště začněte prodávat, pokud držíte obligace Spojených států, Japonska, Velké Británie nebo Německa. Jde o obligace s prakticky nulovým výnosem.
Výnos amerických desetiletých obligací nedávno prorazil hladinu odporu na úrovní 2% a směřuje k 1,8% (rekord z léta loňského roku činí 1,5%), výnos třicetiletých bondů se blíží 3%.
Billa Gross ze společnosti Pimco je přesvědčen, že současná extrémní politika Fedu (nákup vládních bondů za 85 miliard dolarů měsíčně – tedy 1 bilión USD ročně) nemůže dlouho vydržet  Vždyť takto Fed tiskne peníze na více než ¾ vládního deficitu Spojených států. Podle něj dlouhodobě uměle držené nízké úrokové sazby ničí ekonomické prostředí. Pomalu, ale jistě.
Řada investorů tvrdí, že současní vládní obligace jsou největší bublinou finančníh trhů v dějinách. „Safe heaven“ půjde do kytek. Kvůli zničení ekonomického prostředí však půjdou o kytek i akciové trhy…
Bublinu obligací v budoucnosti překoná snad jen bublina na drahých kovech. Aby se však tato bublina mohla rozjet, musí nejprve splasknout bublina vládních obligací.
Autor: Ján Dvořák
Zdroj: www.proinvestory.cz