Slovník investora 27

AMEX – Americká burza cenných papierov je to otvorený aukčný trh podobný NYSE, na ktorom sa stretávajú kupujúci a predávajúci. Amex obvykle obchoduje s malými a strednými kapitalizovanými akciami mladých a malých firiem. Do roku 1921 bola táto burza známa pod menom Newyorská kumulatívna burza.

Burza Druh organizovaného trhu, na ktorom predávajúci, kupujúci a sprostredkovatelia (brokeri, makléri, dealeri a pod.) uskutočňujú obchody zastupiteľných objektov (cenné papiere, devíza, tovar) alebo práv na tieto objekty, pričom:

- objekty musia byť na burze kótované (prípustné), 
- burza sa koná pravidelne na určitom mieste a v určitom čase, 
- podmienky burzy sú štandardizované, 
- burza je pod dohľadom. 

 Podľa predmetu obchodovania na burze rozlišujeme komoditnú (tovarovú) burzu, burzu cenných papierov a peňažnú burzu.

Dlhopis je cenný papier, s ktorým je spojené právo majiteľa požadovať splácanie dlžnej sumy a vyplácanie výnosov z nej (kupónov) k určitému dátumu a povinnosť emitenta tieto záväzky splniť. Nadobudnutím dlhopisu požičiava investor emitentovi peňažné prostriedky. Výnos dlhopisu (tzv. kupón) môže byť stanovený pevne (napr. 10 %) alebo pohyblivo (napr. EURIBOR + 0.5 %). 

Cena dlhopisu s pevne stanoveným kupónom (rovnako aj kurz fondu investujúceho do takýchto dlhopisov) klesá v prípade, ak úrokové sadzby rastú. Ak úrokové sadzby klesajú, cena takéhoto dlhopisu alebo kurz fondu rastú.

Finančné deriváty sú finančné inštrumenty, ktoré sú vytvorené ako kombinácie produktov promptného trhu. Pojem finančný derivát sa používa k označeniu swapov, opcií, budúcich úrokových mier (FRAs), termínových kontraktov futures a forwards a cenných papierov obsahujúcich tieto inštrumenty. 

Finančné deriváty sa môžu viazať k úrokovej sadzbe, mene, komodite, akcii a ďalším cenným papierom.

Kolaterál je aktívum, ktoré má hodnotu a obvykle dobrú úverovú bonitu ako sú štátne dlhopisy. Kolaterál dáva predávajúci v rámci klasického repa a sell-and-buy-backu kupujúcemu, aby ho ochránil pred prípadom svojho zlyhania vzhľadom k pôžičke hotovosti.