Slovník investora 26

Korekcia je negatívna cenová reakcia, keď ceny akcií klesajú zhruba o jednu až dve tretiny predchádzajúceho zisku. Na každom zdravom trhu občas dôjde ku korekcii. Korekciu môžeme chápať ako akýkoľvek protipohyb oproti trendu.

Durácia je priemerná lehota splatnosti dlhopisu (resp. portfólia fondu investujúceho do dlhopisov). Je to ukazovateľ, ktorý pomáha merať citlivosť ceny dlhopisu (resp. fondu investujúceho do dlhopisov) na zmenu úrokových sadzieb. Čím je durácia väčšia, tým je táto citlivosť vyššia, a naopak. Napríklad, ak sa znížia úrokové sadzby o 1 %, cena dlhopisu s duráciou 3 sa zvýši o približne 3 %, zatiaľ čo cena dlhopisu s duráciou 6 sa zvýši približne o 6 %.

Naopak, ak sa úrokové sadzby zvýšia o 1 %, cena dlhopisu s duráciou 3 sa zníži približne o 3 %, zatiaľ čo cena dlhopisu s duráciou 6 sa zníži približne o 6 %. Durácia závisí predovšetkým od lehoty splatnosti dlhopisu. Durácia je hlavným ukazovateľom, v ktorom sa od seba odlišujú peňažné od dlhopisových fondov. Durácia peňažných fondov je vždy nižšia (zvyčajne do 1), zatiaľ čo durácia dlhopisových fondov je, naopak, vždy vyššia (zvyčajne nad 3).

Obligácia je pôžička potvrdená záväzkom zaplatiť k budúcemu dátumu dopredu známe alebo jednoznačne definované čiastky (úrok, kupón, istina).

Dividenda je peňažný podiel z čistého zisku akciovej spoločnosti vyplácaný akcionárom podľa stanoveného percenta nominálnej hodnoty akcie. Dividenda je teda tá časť zisku, ktorá sa ďalej rozdeľuje medzi jednotlivých akcionárov. Výšku dividendy možno charakterizovať ako výška vyplateného podielu pripadajúcu na 1 akciu. Dividendy sú akcionárom vyplácané na základe rozhodnutia valného zhromaždenia akcionárov, nie sú právne nárokovateľné.