Keď fikcia predstihne realitu


Když 1. dubna letošního roku novináři jednoho českého portálu v rámci aprílové taškařice publikovali článek o tom, že EU plánuje zdanit „chytré“ mobilní telefony v závislosti na přístupové rychlosti k internetu, stala se podivná věc. Jen málokdo si uvědomil, že jde o žert a velká většina čtenářů v diskusi pod článkem naopak ventilovala názor, že by je podobný výmysl ze strany Evropské unie vůbec nepřekvapil.

Uplynulo pouhých šest týdnů a veselá fikce se proměnila v hořkou realitu. Francouzský prezident Francois Hollande včera od jednoho ze svých poradců obdržel návrh opatření, jimiž by měl být naplněn záměr „podporovat francouzskou kulturu v digitální době“. Jedním z nich je myšlenka zavést daň na mobilní zařízení, umožňující přístup k internetu. Tato daň by měla být v počáteční fázi na úrovni jednoho procenta z prodejní ceny a postupně by se zvyšovala na tři resp. čtyři procenta. Jejím subjektem by měla být zařízení jako mobilní telefony, tablety, počítače, digitální televize či herní konzole – prostě cokoliv, přes co se dostanete na internet. 

Podle odhadů bývalého šéfa soukromé televizní stanice Canal Plus Pierra Lescure, který byl úkolem výše zmíněný návrh připravit pověřen, by tato daň přinesla v prvotní fázi přibližně 86 milionů eur. Vzhledem k tomu, že rozpočtový schodek Francie činil ke konci loňského roku 4,8 % HDP, těch plánovaných 86 milionů euro jen těžko něco zachrání. Přesto se dozvídáme, že cílem tohoto návrhu je (hlavně) podpora francouzské kultury, která se musí bránit „škodlivým“ vlivům (například) amerického Hollywoodu.

O pravdivosti oficiální argumentace, podporující zavedení této daně, si myslím svoje. Nelze však přehlížet stav, kdy se za noblesními pohnutkami skrývá prachsprostá krádež. Tato daň, dle návrhu kalkulovaná z prodejní ceny mobilního zařízení, nebude fakticky placená výrobci, ale kupujícími. Výrobci resp. prodejci ji státu tak maximálně odvedou. Stejně jako v případě daně z finančních transakcí, i zde se o tuto daň navýší cena produktu a z vlastní kapsy ji (již několikrát zdaněnými penězi) zaplatí daňový poplatník...

„Problém se socialismem spočívá v tom, že ani peněženky těch druhých nejsou bezedné“ – M. Thatcherová