Pred dverami ECB

Trh očakáva od ECB pomerne veľa. Je stále jasnejšie, že ECB pripravuje niektoré oznámenia na tlačovej konferencii. Množstvo informácií, vyhlásení a komentárov z ECB k tomu smeruje. Guvernér Draghi by mal objasniť detaily programu nákupu dlhopisov štátov postihnutých finančnou krízou, nie je ešte jasné, či nepočká na rozhodnutie nemeckého súdu 12. septembra, i keď niektoré detaily už boli vyzradené.

Týka sa to rozhodnutia, že ECB bude nakupovať dlhopisy so splatnosťou do 3 rokov. Ak aj oznámi detaily nákupu, domnievame sa, že Španielsko, ktoré čaká na rozhodnutia sa nebude ponáhľať so žiadosťou o finančnú pomoc zo záchranného fondu, hoci Rajoy vyhlásil, že bude čakať na výsledky ECB a potom urobí rozhodnutia, ktoré budú dobré pre Španielsko a pre euro. Obávame sa, že Španieli, tak ako dostali pomoc pre banky bez podmienok, budú chcieť pomoc aj zo strany ESM a to napriek tomu, že španielska vláda je pod tlakom regiónov Murcia, Katalánsko, Valencia, Andalúzia, ktoré požiadali o finančnú pomoc. Podobne je tomu aj v Taliansku. Monti stále zastáva svoj názor vyslovený 29. augusta, že talianska vláda zvládne úsporné opatrenia a krajina nebude potrebovať využiť pomoc európskych záchranných fondov.

Bernanke na stretnutí centrálnych bankárov a ekonómov v Jackson Hole povedal, že niektoré nedávne návrhy politík v Európe boli celkom konštruktívne a vyzval európskych kolegov, aby pokračovali v politických iniciatívach na riešenie krízy. Bundesbanka stojí striktne proti plánom ECB nakupovať dlhopisy. Jej šéf Weidmann už kvôli tomu niekoľkokrát uvažoval o odstúpení z funkcie, vláda ho však vždy prehovorila. Weidman prirovnáva financovanie štátov cez eurobanku k závislosti od drog. Šéf Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Gurría je za to, aby ECB konala. Čím skôr, tým lepšie. ECB musí povedať trhom, že je pripravená. Celý európsky systém je v stávke.

Domnievame sa, že ECB by sa nemala uponáhľať s novými protikrízovými opatreniami skôr, ako budú vlády krajín postihnutých dlhovou krízou ochotné konať rovnako. Ak sa rozhodne ECB realizovať nákup dlhopisov, EUR/USD by mohlo ísť nad úroveň 1.2650 až 1.2700


(zdroj:jkigroup.com)