Na čo slúži technická analýza?

Technická analýza nám nezaručí 100% úspech. Vždy ide len o pravdepodobnosť a veci nemusia fungovať tak ako by sme na základe analýzy očakávali. Technická analýza teda nie je nič čo by nám zaručoval úspech v tradingu. Môže ale výrazne pravdepodobnosť nakloniť v náš prospech pokiaľ vieme technickú analýzu dostatočne využívať.

Technická analýza slúži obchodníkom, traderom a investorom na "predpovedanie" budúceho vývoja cien na základe minulých pohybov. Ako je to ale možné? 

História sa neustále opakuje rovnako ako sa opakujú pohyby cien na trhu. Cieľom technickej analýzy je dešifrovať vysielané signály, ktoré vychádzajú na základe historických dát a tak určiť nasledujúci vývoj trhu (smerom nahor, dole alebo do strany) 

Keďže je známe že trhy sa zvyknú pohybovať v trendoch (určitý smer vývoja cien trvá určitú dobu) technická analýza nám slúži ako zaujímavá pomôcka pre určenie nie len budúceho pohybu ale aj jeho zotrvanie v trende. 

Technická analýza je taktiež dôležitá pri určení vstupu na trh a výstupu z trhu. Trader (obchodník) na základe technickej analýzy môže zistiť nie len smer trendu ale aj jeho začiatok a koniec. Následne si dokáže vyhodnotiť najlepší čas vstupu a výstupu z daného obchodu a maximalizovať tak svoje zisky.



autor článku: Bc. Lukáš Mikulaško