Slovník investora 13 (bankovníctvo)

Aktuálny zostatok - Aktuálny zostatok je informatívny údaj, ktorý zobrazuje objem peňazí na účte v konkrétnom čase. Do aktuálneho zostatku sa zvyčajne nezarátava povolené prečerpanie na účte (povolený „debet“) a už zadané prevody s neskorším dátumom spracovania.

Americká hypotéka - Americká hypotéka je úverový produkt zabezpečený nehnuteľnosťou, ktorý môže byť na rozdiel od hypotekárneho úveru použitý na akýkoľvek účel. Výhodou oproti spotrebným úverom je nižšia úroková sadzba. 

Anuita, anuitná platba, anuitná splátka - Anuitné platby alebo splátky sú rovnakými splátkami platenými v pravidelných intervaloch, najčastejšie mesačne, počas celej platnosti úveru. Anuitná splátka úveru sa skladá z dvoch zložiek splátky istiny a splátky úroku. Na začiatku úverového vzťahu najväčší podiel splátky tvorí splátka úroku na konci naopak splátka istiny. 

Bankomat, ATM - Bankomat je zariadenie umožňujúce platobnou kartou vyberať hotovosť. Niektoré bankomaty však umožňujú aj vkladať hotovosť, uskutočňovať prevod alebo vykonávať platby (napríklad dobíjanie kreditu k predplateným kartám mobilného telefónu. Na všetky tieto operácie je nevyhnutné použiť platobnú kartu (debetnú alebo kreditnú) spolu s PIN číslom. 

Bankový ombudsman - Bankový ombudsman je nezávislý orgán zriadeným Slovenskou bankovou asociáciou. Jeho úlohou je monitorovanie a vyhodnocovanie podnetov spotrebiteľov a mimosúdne riešenie sporov medzi bankami a ich klientmi. Služby bankového ombudsmana sú pre klienta bezplatné.

(zdroj:pss.sk)