Štyri banky dosiahli straty 13% hodnoty HDP

Strata 28,8 miliárd €. National, Alpha, Eurobank a Piraeus. To sú názvy štyroch gréckych bánk, ktoré dosiahli v roku 2011 spolu takúto astronomickú stratu v hodnote 13% HDP krajiny. Aj to je príčina, prečo na dlhopisoch investori stratili až 74% svojho kapitálu.

Samozrejme sa nie je čoho báť. Veď tu máme HSFS (Hellenic Financial Stability Fund), ktorý obdržal €25 miliárd v dlhopisoch od EFSF – teda eurovalu. Tento masový presun hotovosti zosynchronizovala ECB, MMF a EÚ. Nie Gréci, ale banky boli zachránené. Fondy dosiahli čo bolo potrebné v ich prospech. V tomto kolotoči peňazí figuruje už hádam meno každého väčšieho politického predstaviteľa Grécka.

„Ale ako dlho vydrží solidarita únie?“ To bola otázka prezidenta Bundesbanky. „To je dôvod, prečo pomoc viažeme až na výsledky stanovených podmienok.“


Prezident Európskej Komisie pripravuje škrty rozpočtu v súkromnom sektore Grécka až vo výške 15%, volá po privatizácii plynárskeho priemyslu, energetického priemyslu a reštrukturalizácii daňového systému, reforme dôchodkového sektoru vrátane invalidného dôchodkového systému.

Ale budú tieto kroky stačiť na dosiahnutie stability na finančných trhoch? A dôležitejšia otázka, zmieria sa s tým obyvatelia Grécka? V minulých mesiacoch sme mali možnosť vidieť rozsiahle demonštrácie vo všetkých väčších mestách Grécka a to boli dokončené ešte len tie zmeny aby EÚ získala pár dní navrch. Ak sa budú prestavovať základy celého Gréckeho systému, čo prinesie dlhodobé výsledky, vtedy to môže krajinu doviesť do stavu pohotovosti. Síce sa o tom rozpráva už menej ako v začiatkoch, jadro problému je ešte stále nestabilné a nebezpečné pre finančný systém tak ako ho poznáme.

autor článku: Mario Filo, autor blogu:financnasloboda.blogspot.com