Investičné pravidlá Warrena Buffetta

Buffett sa nezaoberá firmami, na ktoré sú jeho znalosti krátke. Sústreďuje sa len na tie, ktorým rozumie. Kúpou je len za priaznivú cenu. A jedna povzbudivá rada na záver pre tých, ktorí (zatiaľ) na investície nemajú peniaze: Investovať len kvôli majetku je vraj málo. Mary Buffettova hovorí, že jej svokor, najbohatší investor na planéte, nevníma bohatstvo ako zmysel počínania. To, čo robíte, vás musí baviť.


Neskúšam skákať cez latku vo výške siedmych stôp. Hľadám takú, ktorá meria stopu a dokážem ju prekročiť. Buffett nestrieľa od boku. Radšej čaká na istú trefu: na akcie podniku, ktorý má zrozumiteľný podnikateľský zámer a ktorý predáva tovar, čo nevyjde z módy.

Investujte do podniku, ktorý bude vedieť riadiť aj hlupák. Pretože jedného dňa sa to stane. Niektorým odvetviam sa darí, iným nie. Kupujte akcie podnikov z tej prvej skupiny, pretože u tých je ťažšie niečo pokaziť. Buffett na túto tému raz poznamenal, že schopní manažéri síce dokážu zbrzdiť pád, ale akonáhle je celé odvetvie v problémoch, nakoniec podľahnú.