Slovník investora 12

Alfa - Alfa fondu meria jeho výkonnosť, keď výkonnosť benchmarku fondu je nula. Tento indikátor ukazuje schopnosť manažéra fondu prekonať výkonnosť benchmarku pri zohľadnení trhového rizika. Čím je jeho kladná hodnota vyššia, tým lepšie.

Alokácia aktív - Proces rozdelenia investícií medzi rôzne druhy aktív, ako sú akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti a hotovosť, s cieľom optimalizácie rizika a výnosu. Tento proces je vykonávaný podľa konkrétnej investičnej stratégie a zámerov jednotlivca alebo inštitúcie.

Beta - Beta fondu indikuje citlivosť fondu na výkyvy benchmarku. Beta vyššie než 1 (menšie než 1) znamená, že fond má tendenciu zarobiť (stratiť) x %, keď benchmark zarába (stráca) x %. Beta je teda meradlom rizika, beta vyššie než 1 značí silnú citlivosť na výkyvy trhu.

Cllick fond - Ponúka investorovi možnosť podieľať sa na rastovom potenciáli napojeného indexu a súčasne však usiluje o udržanie konkrétneho čistého obchodného imania (chránená hodnota) prostredníctvom investícií do prevoditeľných cenných papierov vysoko kvalitných emitentov.

OTC - Cenný papier, ktorý sa neobchoduje na burze, obyčajne preto, lebo nespĺňa požiadavky pre kotáciu na organizovanom trhu. Na obchodoch s takýmito cennými papiermi sa makléri dohovoria medzi sebou prostredníctvom počítačových sietí a telefónu.

(zdroj:ING)