Netradiční investice, aneb když nevíte kam s penězi

Určitě to také znáte, vydělali jste obrovské jmění díky internetové reklamě či investování na forexu a teď hledáte výnosný způsob, díky kterému váš kapitál bude dále růst. Hledáte něco originálního a nechcete se držet zavedených schémat propagovaných všude po internetu.

Sběratelské předměty

Sbírat se dá naprosto všechno. Můžete si třeba založit sbírku autogramů slavných osobností. Pokud se vám občas podaří ulovit někoho opravdu slavného, tak hodnota sbírky začne utěšeně stoupat. Vybírejte si nejlépe postarší celebrity se špatným zdravotním stavem. Těsně po smrti dotyčného totiž nastává největší hysterie, při které autogram vydražíte za nejlepší cenu. U mladého člověka byste na zhodnocení čekali neúměrně dlouho.

Největší likviditu v této kategorii ale mají starožitnosti, umělecké předměty, mince nebo třeba poštovní známky. Mezi jednotlivými sběrateli se často přeprodávají za neuvěřitelné částky. Pokud vás umění příliš nebere, můžete zkusit zabrousit do světa luxusního alkoholu nebo elitních čajů, které jsou v poslední době dost populární.

Jistou nevýhodou je možnost, že natrefíte na povedený padělek. Proto se nejspíš před transakcí budete muset obrátit na specialistu, který se v daném oboru orientuje. Ten si ale za svoje služby samozřejmě nechá náležitě zaplatit.

Investice do pozemků

Tento způsob zhodnocování peněz vlastně není až tak netradiční. Mezi skutečnými podnikateli je považován za jeden z nejlepších, ačkoliv (nebo možná právě proto) nebyl nikdy extra moc propagován. Pravda sice je, že trh s nemovitostmi zažil díky krizi znatelný propad, nicméně kde byl propad, tam dříve či později nastane růst.

Známou nuancí, která ovlivňuje úspěch v tomto oboru jsou všelijaké okolní vlivy, které nejdou často předpovědět. Můžete se stokrát dívat do územního plánu, který počítá s danou lokalitou jako s budoucími stavebními parcelami. Pokud se ale místní zastupitelstvo nechá uplatit od nadnárodní společnosti a postaví vám v sousedství bioplynovou stanici kombinovanou s kafilérií, tak budete rádi když ve výsledku moc neproděláte. A to ještě máte kliku, že tam nechtějí mít úložiště jaderného odpadu.

Existují 3 hlavní způsoby jak s pozemky naložit:

1) Častým způsobem je nákup velkého pozemku s následným rozdělením na několik menších. Ty se pak prodávají zvlášť s příslušným ziskem.

2) Další variantou je koupě pozemku, stavba domu a jeho okamžitý prodej s výnosem, který drobnému investorovi, zvyklému na pár procent může způsobit i slabší infarkt.

3) Třetí možností, kterou zkušení matadoři rádi využívají, je nákup už rozestavěného domu a jeho následná dostavba či rekonstrukce. Prodávající cenu zpočátku často nafukují do neuvěřitelných hodnot, po měsících zoufalství se s nimi ale dá dohodnout.

Originální způsoby investování

Svůj kapitál můžete vložit i do nápaditějších komodit. Z posledních let jsou velmi známé investice do internetových domén, vzácné literatury či hudebních děl. Je však třeba říci, že se jedná o zboží s velmi nízkou likviditou a opět zde často vyvstává problém s nutností odborného odhadu ceny. Proto by se tímto byznysem měli zabývat jen skalní fanoušci, kterým ke štěstí stačí už jen pocit, že něco takového vlastní.

Celkově se dá říct, že k méně tradičním obchodům se obrací spíše lidé s dostatečným kapitálem, zatímco pro drobného škudlila by podobná investice mohla být tou poslední před tím, než na investování nadobro zanevře.

autor článku: Ondřej Vokatý