Buffett má prebytok hovotovosti. Môžeme ešte v tomto roku očakávať veľkú akvizíciu?

Miliardář Warren Buffett se nedávno nechal slyšet, že když má jím založená Berkshire Hathaway v rezervách více než 20 miliard USD, potom je nesvůj. Nyní ve firmě leží ladem přes 40 miliard USD. Na trhu se proto proslýchá, že se vlajková investiční společnost čtvrtého nejbohatšího muže planety možná opět chystá na velké investice.

Již ke konci prvního pololetí měla Berkshire Hathaway v rozvaze volnou hotovost v objemu 35,7 miliardy USD. Od té doby však firma další peníze vydělala. Podle odhadu analytiků Barclays by její čistý zisk za poslední tři měsíce mohl dosahovat 4,3 miliardy USD. Další 4,4 miliardy USD Berkshire Hathaway získala z nedávno vrácené půjčky výrobci cukrovinek Mars.

Ve světle těchto čísel silně znějí tři týdny stará slova Warrena Buffetta ohledně toho, jaký objem hotovosti považuje za adekvátní pro „jeho“ investiční společnost. „Pokaždé, když se to dostane nad úroveň 20 miliard USD, tak je to moc,“ prohlásil muž, jehož osobní bohatství Bloomberg odhaduje na více než 59 miliard USD.

V květnu si Buffett v rozhovoru pro Bloomberg Television postěžoval, že samotné držení hotovosti má své nevýhody a likvidní uchovatelé hodnoty také mají svá úskalí. „Ponechávat nevyužitou likviditu má svou cenu. Většina hotovosti Berkshire je v amerických vládních dluhopisech. Ty však generují malý úrokový výnos, protože americká centrální banka drží sazby nízko, aby tak stimulovala ekonomiku,“ uvedl Buffett letos na jaře.

Akvizice letos zatím váznou

Buffettova investiční společnost měla na konci března rezervu hotovosti dokonce na úrovni 49,1 miliardy USD, záhy ale byla oznámena významná akvizice. Berkshire Hathaway totiž ve druhém kvartále investovala 12,3 miliardy USD, aby získala známého výrobce kečupů, fazolí a dalších potravin HJ Heinz. Ve stejném kvartále firma oznámila akvizici největší energetické společnosti ve státě Nevada - společnosti NV Energy.

Dále letos zatím došlo ještě k několika menším akvizicím Berkshire Hathaway skrze její dceřiné společnosti. O dalších „slonech“, jak sám Buffett nazývá několikamiliardové akvizice, ale již delší dobu slyšet nebylo.

„Je to pro firmu vážný problém,“ říká o přebytku hotovosti investiční společnosti Berkshire Cliff Gallant, analytik banky Nomura. „Tenhle rok ale ještě není u konce. Vůbec bych se nedivil, kdybychom byli ještě svědky nějaké významné transakce,“ dodal v narážce na obvyklý nárůst aktivit v segmentu M&A ke konci kalendářního roku, kdy investoři horečnatě dokončují rozjednané transakce.

Analytici Barclays na začátku října ve zprávě pro klienty banky uvedli, že Buffettova investiční společnost má nyní rozhodně dost prostředků na 15miliardovou akvizici. Sám Buffett při svém posledním veřejném vystoupení na CNBC také naznačil, že další akviziční cíle mohou být již v jeho hledáčku.

Jako příklad Warren Buffett v rozhovoru z 16. října prozradil, že jedna dceřiná společnost jeho Berkshire Hathaway akorát zaplatila 1,1 miliardy USD za firmu z nápojářského byznysu ve Velké Británii. Zároveň ale bez dalšího upřesnění přiznal, že jednoho „slona“ nechal nedávno utéct, když rozjednané převzetí společnosti v hodnotě okolo 12 miliard USD skončilo bez dohody.

Alternativa není

Buffett se také zcela jasně vyjádřil ohledně své preference, pokud jde o různé kategorie aktiv. Rezolutně se totiž postavil proti myšlenkám, že býčí trh ženoucí burzy na nová maxima je nyní přehnaný. „Možná k tomu někdy dojde, ale ne nyní. Akcie se rozhodně neobchodují na úrovni bubliny,“ uvedl v polovině října pro CNBC.

Jiné investiční alternativy podle něho přitom lepší nejsou. „Kam byste chtěli diversifikovat? Do hotovosti? Myslím, že to je hrozně špatná investice proti akciím. Do dlouhodobých dluhopisů? Myslím, že to je hrozně špatná investice proti akciím,“ vysvětlil svůj postoj.

Po složení výše zmíněných kousků mozaiky fungování investičního impéria Warrena Buffetta tak nyní zůstává otázkou již jen kdy a koho Berkshire Hathaway převezme jako dalšího... Jisté je to, že akcie vyvolené firmy vylétnou vzhůru stejně, jako tomu bylo u ostatních minulých Buffettových akvizic.
Autor:  Martin Tesař, Patria Online
Zdroj: Bloomberg, CNBC, Berkshire Hathaway, New York Times, SEC

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2479779/buffetta-tizi-prebytek-hotovosti-jsou-na-obzoru-dalsi-velke-akvizice.html