Chicagský index prináša sklamania, americký priemysl v apríli zrejme nerastie


Index nákupních manažerů chicagského ISM v dubnu klesá pod hranici 50 bodů oddělující růst od poklesu sektoru. Z březnových 52,4 se index snížil na 49,0 bodů. Pod padesátkou byl přitom naposledy v září roku 2009. Trh předpokládal jen nepatrnou změnu na 52,5 bodu. 


Výrazné zhoršení registruje dílčí index zaměstnanosti, který spadl na 48,7 bodu, nejníž v tomto roce a po velmi slibném prvním kvartále. Index nových objednávek se po březnovém propadu naopak lehce zlepšil na 53,2 bodu. Index produkce, stejně jako hlavní index, klesl na 49 bodů. Společnosti v průzkumu v zásadě uvádějí, že jejich činnost se stabilizuje po prvním kvartále, který přinesl významné zlepšení. Některé zmiňují obavy ze stagnace, jiné jsou mírně optimistické, že růst ekonomiky bude pokračovat.

Propad chicagského indexu přichází po slabých údajích z jiných regionů. Průzkumy prováděné Fedem naznačily jen mírný růst průmyslové aktivity v New Yorku a Filadelfii, index richmondského Fedu ukázal pokles sektoru. Společně s nimi dnešní data naznačují, že americký průmysl v dubnu zřejmě neroste, poté co za březen vykázal mírný 0,4procentní růst. Index ISM, pokrývající celé Spojené státy, by mohl klesnout mírně pod neutrální padesátku.

Autor: Tomáš VlkZdroj: Patria Online