Zmeny v odvodovom zaťažení dividend

Od 1. januára 2013 je v platnosti novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá zvyšuje výšku zaťaženia dividend zdravotnými odvodmi. Má však táto zmena zmysel?

Daňovo-odvodové novely, ktoré koncom roka vyvolali búrlivé diskusie zatienili inú, veľmi dôležitú zmenu, ktorá nastala pri schvalovaní novely zákona o zdravotnom poistení. Tá sa týka odvodového zaťaženia dividend. Dividendy doteraz nepodliehali dani z príjmu, no ešte predošlá vláda ich zaťažila zdravotnými odvodmi.

Hoci ministerstvo zdravotníctva pôvodne zamýšľalo dividendy vyplatené po 1.1.2013 zaťažiť jednotnými zdravotnými odvodmi, bez ohľadu na ktorý rok sa vzťahujú, nakoniec ponechalo odlišné podmienky pre staršie dividendy.

To v praxi znamená, že zvýšená, 14% sadzba sa vzťahuje len na dividendy, ktoré boli vyplatené zo ziskov od roku 2013. Okrem toho sa na tieto dividendy zavádza osobitný vymeriavací základ, ktorý neberie do úvahy iné zdravotné odvody, zaplatené napr. zo zamestnania či podnikania. Tým pádom tieto odvody zostávajú mimo klasického ročného zúčtovania odvodov.

Pre staršie dividendy zo ziskov (za roky 2011 až 2012) platí naďalej sadzba 10% a dividendy pred týmto obdobím dokonca zdravotným odvodom vôbec nepodliehajú. A to aj v prípade, keby si ich majitelia chceli dividendy vyplatiť tento rok.

Nové problémy

Táto novela však nastolila ďalší problém – aká bude maximálna hranica, do ktorej sa budú rátať odvody z dividend za obdobie rokov 2011 až 2012? Peter Pašek, vedúci daňového poradenstva spoločnosti Accace, vraví, že:
„znenie zákona o zdravotnom poistení z konca roka 2012 pozná iný maximálny vymeriavací základ na „bežné“ príjmy, než platí pre príjmy dosiahnuté od januára 2013. Preto v blízkom čase možno čakať ďalšiu novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá to vyrieši“.
Vynára sa však otázka, či celé toto legislatívne divadlo ohľadom odvodov z divident má zmysel. Ministerstvo zdravotníctva zaevidovalo po prvom roku platnosti tejto povinnosti len 122 osôb, ktoré sa k tejto povinnosti prihlásilo. Celková čiastka, ktorá sa na jej základe vybrala činí približne 53 000 €. Podľa údajov spoločnosti Bisnode Slovensko, koncom minulého roku bolo v Slovenskej Republike registrovaných viac ako 195 000 s. r. o. a okolo 10 000 akciových spoločností.

Odvodové zaťaženie dividend v stručnosti:
  • Dividendy zo ziskov pred rokom 2011 vôbec nepodliehajú zdravotným odvodom.
  • Od roku 2011 sú dividendy zaťažené zdravotným poistením.
  • Od 1. januára 2011 do konca roka 2012 predstavuje zaťaženie dividend 10% Zaťaženie dividend odvodmi je platné až od limitu vo výške 44,2% priemernej mzdy za obdobie z pred dvoch rokov, čo minulý rok činili 339,89€.
  • Dividendy zo zisku sú od 1. januára 2013 zaťažené 14% odvodmi, pričom sa rátajú z osobitného vymeriavacieho základu pre tento rok a to len do sumy 94 320 €. Za touto hranicou sa už odvody z dividend nevyrubujú.
  • Spodná hranica na zaťaženie dividend odvodmi sa od 1. januára 2013 zrušila. Povinnosť ich platenia podľa novej legislatívy nehlási príjmateľ rozdeleného zisku, ale firma.