Česká burza mimo zájem kupujících

Americké indexy dosahují historických maxim a česká burza skomírá pod úrovní tisíce bodů. Nízké valuace titulů na pražské burze přesto nemají sílu přitáhnout spekulanty a investory. Čeští hráči postupně odcházejí na zahraniční trhy a zahraniční hráči se k nám nehrnou. Jsou v Praze ještě zajímavé nákupní příležitosti?

Základní skupiny titulů

V Praze se za poslední roky vyprofilovaly dvě základní skupiny titulů. Jednu skupinu tvoří dividendové tituly s dividendou 5 – 10 % a omezeným růstovým, ale aktuálně díky vysoké dividendě i poklesovým potenciálem. Patří sem PM, O2, ČEZ, KB, Fortuna a Pegas.

Z této skupiny by měl při pozitivním obratu hospodářského cyklu nejvíce profitovat ČEZ a mírněji pak KB. Naopak nejvíce odolní při pokračující stagnaci hospodářství jsou PM, Fortuna a Pegas. U dlouholetých minim jsou z této skupiny ČEZ a O2.

Druhou skupinu akcií tvoří akcie, které aktuálně nevyplácejí dividendu, tudíž je jejich kurz mnohem citlivější na fázi hospodářského cyklu. Povětšinou jsou u historických minim. Sem patří NWR,CETV, Orco a AAA auto.

Do těchto dvou skupin nezapadají Erste bank a VIG, které, ač ve srovnání s první skupinou vyplácejí nižší dividendu, se kurzy drží relativně vysoko. To přičítám tomu, že mají hlavní trh v Rakousku. Samostatnou kapitolou je Unipetrol, jehož kurz je uměle držen na 170 Kč.

Kam aktuálně investovat v Praze?

Do jakých akcií v Praze tedy aktuálně investovat s výhledem na nejvyšší budoucí zhodnocení? Z hlediska investičního horizontu, je nutno do dvou skupin rozdělit i nejvhodnější akcie pro nákup s návazností na očekávaný vývoj hospodářství, potažmo cen energií a nemovitostí.

Krátkodobě ČEZ, KB a AAA auto

V kratším investičním horizontu s přihlédnutím na blížící se výplatu dividendy bych vsadil na akcie KB a ČEZ. Dalším titulem s nízkým rizikem poklesu, kde spodní hranici určuje odkup za 23,3 Kč a potenciálem zhodnocení v horizontu dvou měsíců je AAA auto. Tam může nastat s koncem blížícího se termínu stažení z burzy bitva o poslední „volné“ akcie mezi majoritářem Dennym a minimálně dvěma dalšími velkými hráči spekulujícími na vyšší odkup, buď dobrovolný nebo soudně vymožený.

Střednědobě zajímavé jsou NWR a Orco

V delším investičním horizontu se jeví jako nejzajímavější akcie NWR a Orco, kde je největší růstový potenciál v řádu stovek procent. Tento růst je ovšem podmíněn obratem v poklesu cen energií a cen nemovitostí. Jak je toto očekávání obratu v horizontu půl roku reálné? Co se týče cen energií, tak jedna z příčin poklesu cen uhlí a energií, totiž cena zemního plynu v USA, překročila minulý týden hranici 4 dolarů a zdá se, že spalování uhlí v amerických uhelných elektrárnách se stává opět cenově zajímavější než pálení plynu. To by mohlo zvednout světové ceny uhlí.

Zima delší než obvykle by mohla rovněž nahrávat poklesu zásob uhlí. Rozhodující pro NWR bude ovšem oživení výroby ve středoevropském regionu s následným růstem cen koksovatelného uhlí.

Konec recese v ČR se očekává v druhé polovině tohoto roku. Pokud tomu tak skutečně bude, byl by nákup NWR koncem jara s výhledem na zhodnocení v průběhu dalšího roku výnosnou spekulací.

U Orca je situace podobná, ceny nemovitostí v Německu již pomalu rostou, ale stále ještě nestačí kompenzovat pokles valuací nemovitostí ve středoevropském regionu. Rostou již i ceny nemovitostí v USA, takže je zde velká šance, že při ukončení recese v ČR by se zde mohly minimálně zastavit poklesy cen nemovitostí a již to by stačilo na celkový růst valuace nemovitostí Orca. K ziskovosti Orca by mělo v posledním kvartálu tohoto roku přispět rovněž ohlášené dokončení Zloty 44 a následné přecenění k 31. 12. 2013.

Podle čeho ale načasovat vstup do NWR a Orca? U NWR je to jednodušší, tam stačí sledovat cenu uhlí na světovém trhu a nakoupit při potvrzení růstového trendu. Kurz NWR se dřív nebo později přidá.

U Orca je to složitější, tam totiž již hospodářské výsledky za první kvartál 2013 mohou být zlomové a mít sílu probudit kurz Orca k silnějšímu růstu. Proti nákupům před prázdninami mluví známe burzovní pravidlo „Sell in May and go away!“ spolu s překoupeností US trhu.

autor: Miroslav Imrich