Ach to zlato. Má na to?

Přemýšlím, jak pojmenovat současný stav na trhu se zlatem. A nějak mi to pořád nejde. Pojďme si tedy poskládat mozaiku. Hezky chronologicky… 

Zlatokop je lhář stojící vedle díry v zemi. 
Mark Twain, 19. století 

„Nikde jinde nepůsobí emoce a ostatní psychologické vlivy na nabídku a poptávku tak výrazně jako u zlataKomoditní investor se musí pokusit hledět nazlato jako na jednu komoditu z mnoha, jejichž ceny mohou růst nebo padat v závislosti na nabídce a poptávce. K získání této perspektivy je vhodné podívat se na zlato na jeho historickém pozadí. To ukazuje, že zlato není vždy nejlepší investicí. Podle odhadů bylo ve zlatých akciích v minulém století ztraceno více peněz než v kterémkoliv jiném oboru. Svět ale může zpanikařit a obrátit se ke zlatu jako k poslední možnosti. 
Jim Rogers, 2007 

Slovní spojení "echt gold" pronesla Helena Růžičková v jednom z dílů slavné trilogie Slunce, seno… v okamžiku, kdy se snažila prodavači počítačů zaplatit zlatými zuby své maminky. Ponecháme-li stranou komickou stránku situace, nelze si nevšimnout jednoho jevu – zlato platí nejenom ve filmových šlágrech za univerzální platidlo. 
Petr Žabža, 2010 

Vyhýbejte se zlatu, protože má jen omezený průmyslový užitek a na rozdíl od zemědělské půdy nebo firem nevykazuje potenciál produkovat nové bohatství. Pokud vlastníte jednu unci zlata celou věčnost, budete i v budoucnu vlastnit jednu unci zlata. Jinými slovy zlato vám nepřinese žádný podíl na zisku jako investice do firem nebo akcií. 
Warren Buffett, únor 2012 

Slabinou zlata, možná ta největší ze všech - může být zkonfiskováno. Vyhlídky jsou takové, že pokud vůbec někdy budete potřebovat zlato ke koupi potravin nebo léků z důvodu zhroucení monetárního systému, pravděpodobně nebude trvat dlouho, než vlády přikročí ke konfiskaci všech zlatých mincí a prutů. Spojené státy tak učinily v roce 1933. Tehdejší prezident Franklin D. Roosevelt nařídil zabavení veškerého zlata v privátním vlastnictví amerických občanů i firem. Oficiálním důvodem jeho rozhodnutí byl celonárodní stav nouze v bankovnictví, který se kryl s velkou hospodářskou krizí. 
Eric Best, březen 2012 

„Nikdy nechytej padající nůž.“ 
Jedno z obecně platných burzovních pravidel, kterým se řídí anonymní investor. 

Hezký víkend.

Zdroj: www.patria.cz