Jak a proč investovat do nemovitostí

Hledáte opravdu dlouhodobou investici s předpokladem nízkého rizika za účelem zabezpečení majetku? Investice do nemovitosti tyto předpoklady určitě splňuje. V dnešním článku si tuto variantu investice trošku rozebereme. Zkusíme se opět podívat na hlavní faktory investice, tedy na výnos, likviditu a riziko.

Proč investovat do nemovitostí? 

Jestliže se rozhodneme investovat do nemovitostí, uvažujeme o dlouhodobé investici, tedy o investici na 10 až 15 let. Co by nás mohlo vést k investici do nemovitosti? V první řadě to může být investice s cílem zabezpečení investovaných prostředků. O nemovitostech se totiž tvrdí, že jsou opravdovým bezpečným přístavem. Lákadlem pro mnohé může být také fakt, že se tato investice nabízí i nepříliš zkušenému investorovi. Vše, co potřebujeme, je pouze dobrý tip na nemovitost a finanční prostředky. Investice do nemovitosti je další možností jak diverzifikovat portfolio. Nemovitosti vždy tvořily nemalou část portfolia investičních mágů.

Jak investovat do nemovitostí 

Kromě přímé investice do nemovitosti můžeme investovat prostřednictvím fondů kolektivního investování. Co nás určitě nejvíc zajímá, je průměrný roční výnos. Ten je však závislý na několika faktorech. Výnos totiž určuje lokalita, exkluzivita, typ a stav nemovitosti. Je rozdíl vlastnit nemovitost v Praze, nebo Ostravě, každopádně roční výnos v ČR dosahuje kolem 6 %.

Investice do nemovitosti jako takové může probíhat klasicky – levný nákup, drahý prodej. Další možností je nákup, pronájem a dlouhodobé držení nemovitosti. Nájem po celou dobu generuje cashflow, což je výhodné z hlediska výnosu. Co je třeba zmínit, jsou exekuční aukce. V posledních letech, kdy byla každý měsíc nějaká nemovitost exekučně zabavena, bylo možné tyto aukce sledovat a případných příležitostí využívat. Někteří tyto aukce sledují denně, je totiž možné chopit se skvělé příležitosti a vytěžit z ní maximální zhodnocení v relativně krátkém čase.

Na co si dávat pozor, aneb rizika spojená s investováním do nemovitostí 

Problémem číslo jedna je likvidita. Než se najde zájemce, který by nemovitost odkoupil, může uběhnout i několik měsíců. Prodej přes případné realitní kanceláře a jiné zprostředkovatele zase přináší další náklady a těmi jsou provize. Důležité je také dbát na opatrnost, podvodníci jsou totiž všude. Rizikový může být nevhodný nákup nemovitosti. Je potřeba sledovat ekonomické dění a nekupovat v době, kdy jsou ceny nemovitostí na vrcholku.

autor: Michal Černocký