Fed nakupuje více než 100% nově vydávaných US obligací

Poslední lednový den Kongres Spojených států dočasně pozastavil platnost limitu zadlužení Spojených států (mimochodem, Senát to schválil poměrem 64:63). Politici tím získali čas na vyjednávání, bez toho by Spojené státy stály na hraně bankrotu či fungovali podle “výjimečných opatření”.
 
Dříve nebo později podle mě Spojené státy tento limit zruší, aby politici nemuseli každou chvíli hašteřit o dalším a dalším zvyšování. Fed zároveň oznámil, že bude pokračovat v nákupech obligací za 45 miliard dolarů měsíčně. Proto na skutečnosti, že Fed opět kupuje vládní obligace, není nic překvapivého.

Co mě ale překvapilo je skutečnost, že od doby pozastavení platnost limitu zadlužení Spojených států, nakoupil Fed více obligací, než vláda Spojených států ve stejném období vydala – konkrétně 51 miliard vydaných dolarů oproti navýšení dluhu o 47 miliard.

Jsem zvědav, jak bude vývoj pokračovat, zda Fed v letošním roce nakoupí za více než 12*45 miliard dolarů nebo ne. Biliónu bych se nedivil.


Čemu by se měli investoři nejvíce věnovat? Měli by pozorně sledovat spolupráci Fedu a vlády. Čím více bude Fed spolupracovat s vládou, tím se zvyšuje pravděpodobnost dalšího tištění peněz eufemisticky nazvaného “kvantitativní uvolňování”. Naopak, čím více nezávislý Fed bude, tím větší je riziko defaultu Spojených států.

Ani jedno není radostná vyhlídka.

autor: Jan Dvořák, zdroj:proinvestory.cz