Prežije kapitalizmus svoju poslednú krízu?

Svetovo uznávaný teoretik, mysliteľ a sociálne vedec David Harvey, považovaný za jedného z najprenikavejších analytikov a kritikov vývoja kapitalizmu, sa vo svojej knihe Záhada kapitálu zamýšľa nad povahou krízi kapitalistického systému, ktoré tento model spoločenského usporiadania sprevádzajú od samotného počiatku, ako aj nad charakterom systémovej krízy, ktorú svet prechádza v týchto rokoch.

Ak platí, že kapitalizmus si so svojimi krízami doteraz vždy poradil, zároveň je pravdou, že si to vždy vyžiadalo určitú cenu. Kapitalizmus navyše nikdy nedokázal vyriešiť svoj základný problém, exponenciálny akumuláciu kapitálu, len ho vždy odsunul do budúcnosti a previedol do inej hospodárskej sféry či geografických miest. To isté platí aj dnes. Vzhľadom na globalizáciu je však aktuálna situácia vyostrenejšia než kedykoľvek v minulosti a kapitalizmus dnešnej turbulencie prežiť nemusí.

Prežije kapitalizmus svoju poslednú krízu?

Kľúčovou otázkou je, či budú ochotné zaplatiť vysokú cenu za jeho prežitie alebo sa účinne vzoprú obrovské skupiny ľudí, ktoré majú niesť ťarchu takéhoto riešenia - strednej a nižšej triedy, zastúpené v rôznych pomeroch a žijúci rôznymi spôsobmi v jadrových krajinách kapitalizmu, na semiperiférii aj periférii . Ich živelný odpor však musí dostať politický výraz, čo je pri súčasnom úpadku ľavica veľmi ťažké. Ak má sa ľavica opäť vzchopiť, musí sa vyrovnať politickým predstaviteľom kapitálu čo do ich schopnosti pôsobiť vo všetkých sférach aktivity, pružne prechádzať z jednej do druhej a prichádzať s tvorivými nápadmi. Analýze týchto ich schopností, toho, čo "robí" kapitál, je venovaná značná časť knihy.

Harveyová Záhada kapitálu je zároveň aj hlasitou výzvou na odmietnutie ľavicového doktrinárstva.


(poštovné a balné je zdarma!)

(zdroj:upbook.sk)