Nejlepší akcie roku 2012

Rok 2012 je za námi a nastal čas pro zamyšlení nad tím, co přinesl. Na trzích se toho opět hodně událo, ostatně jako každým rokem. Kdo odešel jako vítěz a kdo jako poražený? Na to se teď podíváme v rámci amerického indexu S&P 500.

Na prvním místě se umístila společnost PulteGroup. PulteGroup je stavební firma, která i přes problémy s nemovitosmi v USA dokázala silně profitovat. Rok 2012 pro PulteGroup představoval 80% růst zisku na akcii. Pro následující rok analytici předpokládají opětovný růst, a to sice o dalších 67 %. Akcie společnosti vzrostly za rok 2012 o neuvěřitelných 182 % a umístily se tak na prvním místě.

Druhé místo obsadila společnost Sprint Nextel. Sprint Nextel je třetím největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v USA. Společnost je známá především díky velkým investicím do inovací, jako první nabídla firmám bezdrátovou 4G síť. Akcie Sprint Nextelu za rok 2012 narostly o 139 %, což je určitě velice pěkný výsledek vzhledem k problémům, které Sprint Nextel během roku provázely.

Třetí pozici drží Whirlpool Corp. Společnost vyrábějící spotřebiče a produkty pro domácnosti. Za rok 2012 akcie Whirlpool Corporation vzrostly o 112 %.

Na čtvrtém místě se umístila společnost Expedia. Expedia je „internetová cestovka,“ která nabízí dovolené, zájezdy atd. Taktéž nabízí všechny služby spojené s cestováním. Pro zajímavost, Expedia je vlastníkem domény Hotels.com. Akcie společnosti během roku 2012 vzrostly o krásných 108 %.

Poslední, tedy páté, místo obsadila Bank of America, kterou nejspíše není třeba představovat. Jedná se o jednu ze čtyř hlavních bank v USA. V roce 2011 banku provázely problémy, nakonec ji však zachránil FED. Nyní si banka za rok 2012 připisuje 105 %.

autor článku: Michal Černocký, zdroj:easyinvest.cz