Finanční Jistota

Aby sen i vstávání byly klidné, myslete na budoucnost hned teď. 

Mnoho lidí bere finanční příjem jako samozřejmost, dokud existuje. Mohou však nastat nepředpovídané události: produkt je již zastaralý, služby nepotřebné, konkurence příliš silná, vyhození z práce, úraz, a další a další problémy, jak to bývá zvykem. Zdroj peněz se zmenšuje a člověka pohlcují deprese a strach z budoucnosti. Nejhorší můra každého podnikatele je neúspěch a zkrachování podniku. Ale i při takovém neúspěchu můžete těžit pozitiva a konec konců začít se dá znova. Zkušenosti vám již nikdo nesebere.

Uvědomte si tedy zavčas, že krásný sen může také jednoho dne skončit a život se vás pokusí otestovat, zda jste připraveni čelit novým výzvám.

Šetřete

Vaším prvním úkolem je našetřit cílenou částku. Obecným zvykem je mít šestinásobek svého příjmu kdykoli k dispozici. Půl roku finanční jistoty vám pomůže zbavit se případného strachu i v případě stopnutí veškerých příjmů.

Plaťte prvnímu sobě

Z vaší měsíční výplaty musí být okamžitě odvedeno deset procent na účet, kde momentálně uchováváte peníze na finanční jistotu. Plaťte tedy vždy prvnímu sobě. Proč by vaše tvrdě vydělané peníze měly skončit hned u někoho jiného? Vy si je zasloužíte a vaše budoucí já vám poděkuje.

Doporučuji tyto peníze neukládat jen na jednom místě. Rozdělte je alespoň na tři účty, kdy jedna část bude v hotovosti u vás doma.

Nestačí mi momentální příjem na živobytí, jak z toho mám ještě ušetřit?

Hledejte zdroje zbytečných útrat a nákladů a pokuste se je snížit. Není důležité dávat stranou přesně deset procent, primární je začít. Čím více ovšem procent darujete, tím rychleji našetříte svou finanční ochranu.

Neutrácejte svou finanční jistotu

Aby princip této metody fungoval, nesmíte povolit choutkám uložené peníze utratit. Mějte je v záloze, ale jinak na ně zapomeňte. Až dosáhnete cílové částky, začněte šetřit znova, již za účelem investování, cestování a vzdělávání.

Buďte trpěliví. Možná je to vidina zdlouhavého šetření, ale podívejte se i na druhou stranu mince. Nebylo by krásné pomyšlení mít jistotu na půl roku? Zamyslete se nad tím.

autor článku: Anatoly Kopshin, zdroj:easyinvest.cz