Psychologie obchodování

Psychologie obchodování hraje obrovskou roli při rozhodování kdy pozici otevřít a kdy je naopak čas ji uzavřít a vybrat zisky, popř. zastavit ztráty. Nesmíme dopustit, aby emoce ovlivňovaly naše obchody. Jsou i takoví obchodníci, kteří se rozhodují na základě odhadu a jsou schopni riskovat až polovinu svého obchodního účtu na rizikový fin. instrument s vidinou rychlého zisku. Bohužel tito lidé se většinou řadí k těm neúspěšným 80%. Proto jsme se rozhodli tomuhle tématu věnovat zvláštní pozornost.
 
Jistě někteří z Vás již slyšeli o tradingu. Mnoho lidí si říká, proč bych měl znát nějakou psychologii? Vždyť nakoupím za nejnižší cenu a prodám za cenu nejvyšší. Přece nemůže být těžké zachovat si chladnou hlavu. Musím znát jen pohyb ceny na trhu. A právě opak je pravdou, jakmile se pustíte do live tradingu budete velice překvapeni co dokážou dělat emoce s člověkem. Při tradingu určitý instrument nakoupíte, nebo prodáte a zisk či ztrátu určujete během trvání obchodu. Důležité je pouzívat tzv. stop loss pokyn. Nebýt příliš chamtivý. A hlavně v žádném případě se nedržet známé fráze “Počkám si, ono se to otočí”. Točily by se Vám z toho akorát oči, když byste viděli nulu na svém obchodním účtě.

Rád bych Vám přiblížil hlavně to, jak je psychologie důležitá pro trading. To jak nám pracují emoce a pocity. Co je to vědomí a podvědomí. Trading je hlavně o tom zvládnout sami sebe. Lidé, kteří tohle nezvládnou, kteří nemají určenou strategii a money management na burze pouze hazardují. V tomhle případě lidé pouze úspěšně vynulují svůj účet a poté trading odsuzují. Pouze lidé trpěliví a připravení sklízí úspěchy.

autor článku: Zdeněk Maschke, zdroj:easyinvest.cz