Nabídka a poptávka, aneb jak funguje trh

Nabídka a poptávka. Dva pojmy, které byste určitě měli znát. Jak vlastně fungují trhy? Co způsobuje pohyb ceny, jinak rečeno změnu kurzu? Je to právě nabídka a poptávka co pohybuje nejen s cenami na finačních trzích, ale také v obchodech a celkově setkáte se s tím vlastně všude. Pochopení funkce nabídky a poptávky je klíčové pro další chápání ekonomiky jako celku. Pokud se začínáte zajímat o investování měli byste číst pečlivě. A pokud již investujete a slyšíte tyto dva pojmy poprvé tak je asi něco špatně.

Na úvod bych rád na praktickém příkladu vysvětlil jak funguje nabídka a poptávka. Představme si dvě rozdílné osoby, obchodníka a kupce. Obchodník denně vystavuje své zboží na pultu ve svém obchůdku na rohu ulice. Kupec okolo obchůdku denně chodí, stejně tak jako spousta dalších lidí, kteří jsou pro obchodníka potencionální zákazníci. Když kupec příjde do obchůdku a chce si něco koupit – poptává po obchodníkovi zboží. Obchodník tím dělá protislužbu kupci, tedy nabízí mu zboží. V případě že příjdou do obchůdku dva kupci se obchodník musí rozhodnout komu zboží prodá. Jelikož se obchodník snaží vydělat a vidí že je o jeho zboží zájem může si dovolit zvýšit cenu. V případě že je cena přijatelná jsou oba kupci ochotni za zboží zaplatit. V opačném případě pokud se obchodníkovi nedaří prodat zboží sníží jeho cenu.

Z malého příkladu lze odvodit jedna zákonitost. Se zvyšující se poptávkou roste cena a se snižující se poptávkou cena klesá.


Jak ale funguje nabídka a poptávka na finančním trhu?

Zde se dostáváme k otázce co vlastně hýbe s cenou na trhu. Proč tedy někdy kurz klesá a někdy kurz roste? S cenou na trhu pohybuje právě nabídka a poptávka. Trhy se pohnou z dané ceny vzhůru pokud poptávka převyšuje nabídku. Zájem kupujících je větší než zájem prodávajících. V případě že by byli na trhu pouze dva účastníci a kupující by poptával akcii za 100 Kč, prodávající ji nabízel za 105 Kč nastala by tzv. patová situace kdy se cena nehýbe – dokud by na trh nevstoupila třetí strana, která by z nějakého důvodu klidně nakoupila za cenu prodávajícího. Tím že třetí strana nakoupí za 105 Kč posune se cena akcie blíže k další nabídce (roste). Na finačních trzích je velká likvidita, která řeší tyto boje mezi nabídkou a poptávkou.

Na tomto příkladu si ukážeme hloubku trhu na české burze, konkrétně na akcích Erste bank. Vidíme, že cena na snímku je 602,90 Kč a v den kdy byl tento snímek pořízen akcie padaly o 1,16%. Jaký mohl nastat další vývoj kurzu?


V případě že by vyšla nějaká pozitivní zpráva ohledně akcií Erste bank mohl by kurz akcií růst a vyrovnat tak denní ztrátu. V momentě kdy výjde ona očekávaná zpráva změní názor někdo z poptávajících a rozhodne se pro nákup za nejbližší nabídku. Zruší tedy příkaz pro nákup za cenu 600,50 Kč a zadá nový příkaz pro nákup za cenu 602,70 Kč. Jelikož je nejbližší nabídka pod tržní cenou dojde ve skutečnosti k dalšímu poklesu. Z toho také vyplývá že daný den nebyl příliš pozitivní pro akcie Erste bank. V momentě kdy se nabízející snaží prodat pod tržní cenou může to indikovat nějakou špatnou zprávu, chaos na trhu a nebo prodávají pouze potřebuje rychle prodat.

Nabídka s poptávkou mají také vliv na linie supportu a resistance. Ale o tom zase jindy.

autor článku: Michal Černocký, zdroj:easyinvest.cz