Kam sa odsťahovať?

Povedzme si to na rovinu – politická situácia na Slovensku sa dlhodobo nevyvíja priaznivým smerom a mnohí podnikatelia i bežní smrteľníci sa po šiestich rokoch opäť začínajú pohrávať s myšlienkou odchodu do zahraničia. Vo vákuu však visí tá nekonečne známa otázka, nad ktorou ste si miliónkrát lámali hlavu, ale nikdy celkom nenašli odvahu vysloviť ju nahlas: „Kam pôjdem?“ Budú to krízou poznačené Spojené štáty, mrazivá Kanada či byrokratická západná Európa? Bude to občianskymi vojnami zmietaná Afrika? Bude to Južná Amerika? Bude to Austrália, bude to Antarktída?!?

V súčasnej hospodárskej situácii sa oči všetkých kontinentov pomaly otáčajú o 180°, od Západu na Východ. S takmer 4 miliardami obyvateľov hostí Ázia vyše 60% svetovej populácie. Pre zvyšných 40% predstavuje možno poslednú nádej, ale nepochybne enormnú ekonomickú silu, exotickú a kultúrne rozmanitú destináciu, kam chodíme duchovne obohatiť svoj život a “rásť ako osobnosť“ :). Prečo by sa práve tu nemohol nachádzať aj náš nový domov? Poďme sa spolu pozrieť na najhorúcejších kandidátov, ktorí sa pravidelne umiestňujú na popredných miestach svetových rebríčkov, čo sa kvality života týka:

1. miesto: Singapur

O tomto drobnom ostrovnom štátiku na najjužnejšom cípe Ázie zasvätení hovoria ako o jedinom nákupnom centre s hlasovacím právom v OSN. Kráľovná najprosperujúcejších trhových ekonomík súčasnosti prináša svojim občanom ten najvyšší životný štandard na svete. Za jej úspechom stojí vysoko vzdelaná pracovná sila, prísne protikorupčné prostredie, otvorený trh, ale aj strategická poloha, vďaka ktorej je Singapur jedným z najväčších nákladných prístavov planéty (č. 2 v roku 2011), večne obliehaný záplavou tankerov a obchodných lodí. Miera nezamestnanosti v krajine dlhodobo neprekročila 2,2% a za zmienku stojí aj fakt, že takmer polovica cudzincov tu podľa prieskumov zarába viac než 140 000 eur ročne. HSBC prezrádza, že Singapur je kvôli nízkej dani z príjmu siedmym miestom na svete s najvyšším disponibilným dôchodkom, a skutočným rajom na zemi pre všetkých podnikateľov.

Ešte stále váhate? Maličký štát o rozlohe približne 700 km2 sa rozprestiera na hlavnom tropickom ostrove a ďalších 60-tich, zväčša neobývaných kúskoch pevniny na okolí. Len jeden stupeň severne od rovníka sa teplota celý rok pohybuje od príjemných 22 do 34°C, a tomu zodpovedá aj vlhkosť ovzdušia a množstvo zrážok. Vlastne tu môžete očakávať len dve ročné obdobia: sezónu monzúnov a zvyšok roka. Singapur je skutočnou zmesou toho najlepšieho zo západných vymožeností a panázijskej kultúry. Ak sa niekedy rozhodnete presídliť na tento kontinent, pre aklimatizáciu si zaskočte práve sem – nebudú vám chýbať mrakodrapy, čínske obchodíky, mešity, hinduistické chrámy ani gigantické, na 10°C vychladené nákupné centrá s množstvom luxusných obchodov. Viac ako 75% populácie tvoria etnickí Číňania, ale oficiálne sa tu dorozumiete aj po anglicky, malajsky (bahasa) a v jazyku tamil. Singapur sa v prieskumoch kvality života pravidelne umiestňuje pred takými gigantmi ako Tokio, New York, Londýn či San Francisco – autoritatívna vláda zaručuje v krajine čistotu, poriadok a minimálne percento kriminality.


Ak sa naozaj rozhodnete presťahovať, pracovné uplatnenie nájdete najskôr v bankovníctve a finančníctve, výrobe elektronických zariadení, v sektore vzdelávania, zdravotnej turistiky a celkovo služieb ako takých. Vašimi najväčšími výdavkami bude pravdepodobne nájomné, vzdelanie pre deti a auto – ak sa rozhodnete si ho kúpiť. Verejná doprava totiž funguje ako hodinky, je čistá a efektívna, a keďže celý ostrov je jednou veľkou aglomeráciou, dostanete sa ňou prakticky kdekoľvek. Lákadlom pre našinca môže byť aj špičková zdravotná starostlivosť, nádherné pláže, množstvo verejných kultúrnych podujatí (Singapur má vzhľadom na štyri hlavné národnosti až 4-krát viac štátnych sviatkov a festivalov :), nekonečné nákupné možnosti a záplava prirodzenej zelene, čo u nás v meste len tak neuvidíte.

2. miesto: Hong Kong

Mesto Hong Kong a jeho priľahlé územia sa pýši titulom Samostatná administratívna zóna Čínskej ľudovej republiky, a až do prelomu milénia celé minulé polstoročie spadalo pod hlavičku Britskej koruny. V praxi to znamená odlišný politický systém od pevninovej Číny (t.j. nie každý druhý Číňan je agentom tajnej služby :), a slobodné rozhodovanie vo všetkom okrem otázok národnej bezpečnosti a zahraničných vzťahov. Hoci Hong Kongu už 15 rokov kraľuje znovu Čína, komunistická vláda dokonale rozumie výhodám kapitalizmu, a tak je ekonomika regiónu uvoľnená od štátnych zásahov na najvyššiu možnú mieru. Ani túto oblasť sveta bohužiaľ neobišla hospodárska recesia, no vďaka stabilnému bankovému systému sa mestu opäť darí ako v predkrízovom období. Miera nezamestnanosti nepresahuje 4,5% a viac než 35% cudzincov uvádza, že tu ročne zarobia okolo 140 000 eur – celkom motivujúce, nie? Daňové zaťaženie je rovnako ako v Singapure aj tu veľmi nízke, a mesto sa nachádza v rebríčku disponibilného dôchodku na deviatom mieste na svete.

Pri prvej prechádzke po promenáde Vám do očí udrie impozantná panoráma mrakodrapov na hlavnom ostrove Hong Kong – donedávna sa tu nachádzala len jedna z desiatich najvyšších budov sveta, ale Číňania v tajnosti postavili aj druhú, a možno sa v najbližších mesiacoch dočkáme ďalšieho prekvapenia. V záplave módnych butikov a “nastajlovaných“ mladých ľudí s iPadmi určite objavíte nespornú paralelu so západnými metropolami – atmosféra je tu skutočne o poznanie uvoľnenejšia, ako napríklad v Pekingu. Najkrajšia na Hongkongu je však jeho rozmanitosť - dvesto menších ostrovov, dvíhajúcich sa z Tichého oceánu strmo dohora ako dračie čeľuste, ružové delfíny, slnečné pláže, betónová i skutočná džungľa s opicami hneď za rohom, to všetko tu nájdete doslova nakope, v perfektnej harmónii a symbióze.


Predovšetkým počas letných mesiacov si tu užijete neznesiteľnú vlhkosť a časté zrážky, ale ku koncu roka teplota postupne klesá a v zime Vás príjemne naladí bezoblačná obloha i 18°C. Trošku tvrdší oriešok pre cudzincov môže predstavovať obdobie tajfúnov - napriek tomu, že signálny systém v meste funguje na jednotku, musíte sa naučiť jednotlivé signály aj rozoznávať :). Kvalitu života v meste, služby a verejnú dopravu si cudzinci veľmi pochvaľujú, troške frustrácie sa však asi nevyhnete pri snahe pochopiť čínsku mentalitu – ak Vás odrádzajú nedelikátne stolovacie návyky, občasné odpľutie či vypúšťanie zvláštnych zvukov na verejnosti, tak si trvalý presun do Hong Kongu ešte rozmyslite. A to sa týka aj pevninovej Číny!

Napriek všetkým relatívnym nedostatkom sa mesto stále umiestňuje v svetových ekonomických rebríčkoch pred Japonskom, Veľkou Britániou i Kanadou. Oficiálne sa tu dorozumiete po anglicky, kantonsky a mandarínsky, hoci s tou angličtinou to už nie je také ružové ako kedysi. Najviac pracovných príležitostí ponúka finančný sektor a zahraničný obchod, ale uplatnenie nájdete aj v službách. Ako nájomníka Vás tiež musí zaujímať, že všetku pôdu na území mesta vlastní vláda, a obyvateľom ju iba prenajíma, a že Hong Kong sa pravidelne bije s Manhattanom o pozíciu najvyššieho nájomného na m2 na svete. Malé upozornenie na záver: cudzinky s konfekčnou veľkosťou nad 40 si tu pravdepodobne nenakúpia...

3. miesto: Kuala Lumpur

Hlavné mesto Malajzie, Kuala Lumpur, je zároveň ekonomicky najsilnejším regiónom krajiny. Napriek tomu, že v komplexných rebríčkoch kvality života ju predbehol Singapur aj Hong Kong, samotní cudzinci hodnotia svoj pobyt v tejto oblasti oveľa pozitívnejšie – malajský národ patrí snáď k tým najmilším a najsrdečnejším na svete. Domáci sú maximálne otvorení, priateľskí, a navyše dokonale ovládajú anglický jazyk, takže s komunikáciou, a najmä socializáciou nebudete mať najmenší problém. Miera nezamestnanosti sa nepohne nad 3,5% a aj keď platové ohodnotenie nedosahuje úroveň predchádzajúcich destinácií, vo výške disponibilného dôchodku Kuala Lumpur obsadilo v roku 2011 slušné jedenáste miesto v rebríčku.

Najvýznamnejším pozitívom mesta oproti Singapuru a Hong Kongu sú minimálne životné náklady: ubytovanie Vás vyjde o 72% lacnejšie ako v Singapure, stravovanie o 51% lacnejšie, doprava o 46% a zdravotná starostlivosť o 11% menej. Kuala Lumpur je o 40% lacnejšie miesto pre život ako New York, o 45% lacnejšie než Londýn a 45% lacnejšie než austrálsky Melbourne. V skratke povedané, zo svetových metropol je život v Kuala Lumpure určite ekonomicky najvýhodnejší :). Množstvo cudzincov sa sem sťahuje najmä v dôchodkovom veku, aby si dosýta užili zarobené peniaze prechádzkami po nedotknutej džungli, slnením na rozprávkových plážach hodinku autom od centra, gastronomické špeciality a pokojnú atmosféru ničím nerušenej slobody. A penzie posielané zo zahraničia sa v Malajzii nezdaňujú.


S horúčavou a vlhkom musíte počítať počas celého roka, teplota nepoklesne pod 30°C. V Malajzii prakticky neexistuje suché obdobie, menšiu búrku očakávajte aspoň raz denne - nepotrvá ale dlhšie ako pol hodiny. Rovnako ako v Singapure sa môžete tešiť na kopu rôznorodých náboženských sviatkov, keďže v krajine spolu v neuveriteľnej harmónii nažívajú všetky hlavné náboženstvá sveta. Zamestnanie si hľadajte v oblasti finančníctva, poisťovníctva a realít, ale dobre obídete určite aj v sektore služieb a vo výstavbe.

Zemiaková medaila: Šanghaj

Kozmopolitný Šanghaj je po každej stránke tou najlepšiu voľbou pre cudzinca, rozhodnutého usídliť sa v kontinentálnej Číne. Populácia presahuje 22 miliónov obyvateľov a radí mesto k najväčším metropolám sveta - tomu zodpovedá priam neuveriteľné množstvo tu uskutočnených obchodných aktivít. Napriek komunistickému režimu Vás príjemne prekvapí relatívne uvoľnená atmosféra a výrazné prvky konzumnej spoločnosti – McDonald’s a iné západné značky sa tešia v Šanghaji veľkej obľube, ale o to viac ich napodobeniny, preto si dobre overte či NAOZAJ konzumujete originál.


Náklady na život sa pohybujú na vyššej úrovni ako v Malajzii, ale sú o poznanie nižšie než v Singapure či ostrovnom Hong Kongu, takže ak plánujete v najbližšej budúcnosti presun do Ázie, určite toto mesto zo zoznamu možných lokalít neškrtajte. Jediným problémom môže byť len zmienená čínska mentalita, ktorej my Západniari asi nikdy naplno neprepadneme :). (Česť a obdiv výnimkám, ktoré to dokázali.)

(zdroj:singa.sk)