Výhľad trhov + prehľad grafov

Denný graf dolára predpokladá menšiu konsolidáciu v rámci stúpajúceho trendu, čo by mohlo dopomôcť euru skonsolidovať straty z posledných týždňov. (57.6% dollar indexu tvorí euro)


Na eurografe sa vytvoril potenciálny pattern tzv. falling wedge a v prípade breakoutu sa dá očakávať otestovanie hranice 1.230 až 1.240. Na hranici 1.240 sa nachádza silná rezistančná zóna a zároveň aj EMA21 (21dňový exponential moving avarage). Zo strednodobého hľadiska sa v prípade dosiahnutia tejto hranice dá daná zóna stále považovať iba ako príležitosť na šort, pretože strednodobý výhľad eura zostáva aj naďalej negatívny. Zmeniť tento negatívny trend by mohli centrálne banky oslabením dolára (inflačné prostredie), čo sa v neďalekej budúcnosti dá pravdepodobne očakávať. A to najmä z dôvodu, že akciové trhy sa momentálne nachádzajú v kritickej situácií a v prípade nezasiahnutia FEDu by sme mohli byť svedkami silne deflačného prostredia.


Graf3 : Veľký hráči postupne redukujú dolárové pozície


Ako som spomínal vyššie situácia na trhoch nie je vôbec taká ružová, ako by sa mohla zdať z prvého pohľadu na akciové indexy (a najmä americké). Poďme sa teda pozrieť spoločne na pár kľúčových grafov.

Prvým grafom je graf medi. Pokiaľ ste skúsený obchodník určite poznáte dobre známe príslovie: „as goes copper, so goes the market“

Pri pohľade na trojročný graf medi je očividne zrejmé, že „Dr.copper“ sa nachádza v nezávidenia hodnej polohe. V júny tohto roku otestoval dlhodobý support level, ktorý považujem za kľúčový a jeho prelomenie môže otvoriť pandorinu skrinku s deflačnými účinkami podobných roku 2008. Z krátkodobého hľadiska sa meď nachádza v tzv. „bearflagu“ resp. konsolidácií v štvrtej vlne(EW).


Pre menej znalých pridávam definíciu, prečo je meď tak dôležitým indikátorom ekonomickej aktivity: Meď má schopnosť predvídať medzníky v globálnej ekonomike, pretože je rozšírená vo väčšine sektorov ekonomiky. Dopyt po medi je často vnímaný ako spoľahlivý hlavný ukazovateľ ekonomického zdravia. Tento dopyt sa odráža v trhovej cene medi. Všeobecne platí, že rastúce ceny naznačujú silný dopyt po medi a tým aj rastúcu globálnu ekonomiku, zatiaľ čo pokles cien medi môže indikovať stagnujúci dopyt a hroziace spomalenie ekonomiky.

Za pozornosť stojí aj obrovská divergencia medzi americkým indexom S&P500 a vedúcimi indikátormi –meď a ropa (americký index - bodkovaný)

   

Ďalším dôležitým grafom je BKX index. Tento ekonomický index pozostáva z akcií z 24 bankových spoločností a slúži, ako meradlo bankového sektora. Bankový sektor je kľúčovým sektorom finančných trhov. Na týždňovom grafe sa nám rysuje symetrický triangel, čo je považovaný ad1) za pokračujúci pattern (v tomto prípade dole) ad2) v Elliottovej teórií sa triangle tvoria najčastejšie v štvrtých vlnách. Ak by sa tieto patterny naplnili, znamenalo by to finančný šok pravdepodobne podobného rozsahu, ako v roku 2008.


Krátkodobý pohľad na BKX nevyzerá tiež optimisticky pre býkov.


Smart Money uprednostňujú Risk OFF prostredie (v šortových pozíciách + bondoch)


Pohľad na americký akciový index S&P500:


BONUS: fraktálny graf sezónneho hitu kukurice (pšenica je hit #2)



BONUS2: pre investorov hľadajúcich vyšší výnos z akcií bude Európa výhodnejším miestom na investovanie


Obsah tohto článku je určený len na informačné účely a nie je zaručená ich presnosť. Článok nie je možné vnímať ako odporúčanie, ponuku, alebo výzvu k nákupu alebo predaji akéhokoľvek produktu uvedeného v tomto dokumente. V rozsahu povolenom zákonom, autor článku nenesie žiadnu zodpovednosť vyplývajúcu z použitia názorov obsiahnutých v tomto dokumente. Všetky názory obsiahnuté v tomto dokumente sú iba orientačné.

autor článku: Peter Keizai