Analýza MFE & MAE

V minulých článcích jsme se věnovali Stop loss a Také profit. Všichni již víme, že bez těchhle pokynů je velice obtížné na trhu uspět. Ukázali jsme si, na kterých místech tyto příkazy zadávat a jaké druhy máme. V následujícím článku bych Vám rád představil pomůcku, která vám usnadní určit optimální Stop loss a Také profit. Jedná se o analýzu MFE a MAE.

Analýza MFE (Maximum Favorable Excursion = maximálně příznivá odchylka). Pomáhá nám určit Take profit. Jedná se o maximální zisk obchodu, než jej uzavřeme.

Analýza MAE (Maximum Adverse Excursion = maximálně nepříznivá odchylka). Jedná se o maximální ztrátu, kterou jsme ochotni podstoupit.

Dnes je možné sehnat nebo si vytvořit vlastní prográmek na spočítání SL a PT, kde stačí zadat pár čísel, cenu za, kterou jste obchod otevřeli a prográmek vše spočítá za vás. Při analýze MFE a MAE je velmi důležité sledovat volatilitu na trhu. S touhle kombinací dokážete na trhu získat mnohem lepší výsledek. Mnoho obchodníků řeší analýzu MFE A MAE s indikátorem ATR (Average True Range), kde jsou ideální hodnoty vyjádřeny násobku ATR. I s tímhle si některé programy umí poradit. Analýzu MFE a MAE je možné tak jako každou jinou otestovat na backtestu a samozřejmě i zde platí, že každý má svůj systém, každý je ochoten podstoupit jinou míru rizika, a proto si každý sám musí otestovat co mu nejvíce sedne. Vše je pak velmi důležité zapisovat do obchodního deníku o, kterém si řekneme v příštím článku. „Riskuj finanční prostředky jen ty, které si můžeš dovolit riskovat.“

autor: Michal Černocký (zdroj:easyinvest.cz)