Poplatky vo fondoch sú vyššie ako si myslíte

V publikácii vydanej prestížnym CFA inštitútom som našiel zaujímavý pohľad na poplatky platené za rôzne finančné produkty, či finančným sprostredkovateľom. Poplatky sú v skutočnosti oveľa vyššie ako sa na prvý pohľad zdá. Pravidelné ročné poplatky spojené s aktívnym investovaním sa pohybujú niekde na úrovni 1-2% p.a. z objemu majetku v správe. Toto sa ale platí za správu majetku, čiže akoby za dosiahnuté zhodnotenie. Nie je to, alebo nemala by to byť odplata len za to, že fond pre investorov nakúpil cenné papiere.

Ak berieme za priemerné zhodnotenie 8% za rok, potom už poplatky za správu vo výške napr 1,5% p.a. vyzerajú úplne inak. Tvoria takmer 19% z dosiahnutého zhodnotenia. To už nie je zanedbateľná položka.

To však ešte nie je všetko. V dobe, keď existujú indexové fondy prinášajúce za ozaj minimálne poplatky (často pod 0,2% p.a.) trhové výnosy, by sa poplatky aktívne spravovaných investícií mali pomeriavať k nadvýnosu, ktorý dosiahnú nad trhový výnos indexového fondu. Ale aký nadvýnos produkujú aktívne spravované investície? Celá táto stránka je zbierkou dôkazov, že ich nadvýnos je v lepšom prípade nula, v horšom záporný.

Ak teda porovnáte výšku poplatkov aktívnej správy (celkové poplatky za správu mínus poplatky primeraného indexového fondu) s nadvýnosom oproti trhu, zistíte, že poplatky aktívnej správy sa blížia k 100%, či dokonca k nekonečnu (ak je nadvýnos nula, či záporný)! Poplatky hrajú teda naozaj veľkú rolu pri investovaní a zásadne ovplyvňujú investičné výnosy. Ak je to možné, najlepšie spravíte, ak sa aktívne spravovaným finančným produktom vyhnete na míle.

autor článku: Martin Kollár
(autor blogu:pasivne-investovanie.sk)