Slovník investora 14 (bankovníctvo)

Vkladná knižka - Vkladná knižka je základný vkladový produkt bánk. Ide o formu cenného papiera, ktorý potvrdzuje, že banka prijala od majiteľa peniaze (vklad) vo výške naposledy uvedeného zostatku. S vystavením a vedením vkladnej knižky nie sú obyčajne spojené žiadne poplatky. Vkladná knižka môže byť vedená tak v slovenských korunách ako aj v zahraničnej mene.

Výpovedná lehota - Výpovedná lehota prii vkladoch je obdobie, počas ktorého vkladateľ nemôže dsiponovať peňažnými prostriedkami bez toho, aby stratil časť úroku alebo zaplatil popaltok za predčasný výber.

Zabezpečenie úveru - V prípadoch, keď bonita klienta nie je postačujúca, alebo to stanovuje zákon (napríklad v prípade hypotekárnych úverov) banka podmieňuje poskytnutie úveru jeho zabezpečením. Najčastejšie ide o zabezpečenie záložným právom na nehnuteľnosť, hnuteľným majetkom (auto) alebo ručiteľom. Základná úroková sadzba (diskontná)

Základná úroková sadzba - je úroková sadzba centrálnej banky. Od tejto sadzby sa odvíjajú všetky úrokové sadzby úverov a vkladov pre klientov. V minulosti bývala táto sadzba označovaná ako diskontná.

Zložené úročenie - Zložené úročenie je najčastejšia forma úročenia používaná v bankách. Napríklad v prípade vkladových produktov sa úročí nielen vklad (istina) ale aj úroky z predchádzajúcich období.

(zdroj:pss.sk)