Sviečkové grafy, pomôcka pre technických traderov

Sviečkové grafy, pomôcka pre technických traderov Každý kto začína s obchodovaním sa musí naučiť používať grafy. Máme rôzne typy grafov. No ja osobne preferujem tzv. sviečkové grafy. Tie vznikli už v 18.storočí v Japonsku, vyvinul ich obchodník s ryžou menom Homma. Každá sviečka predstavuje istý časový úsek, môže to byť minúta, hodina, či mesiac. To aké časové úseky (ang. timeframe) budete používať závisí od typu tradera, akým ste. Ak ste intradenný obchodník určite nebudete používať týždenné alebo mesačné grafy. Na druhú stranu dlhodobý obchodník nepoužije 5-minútové grafy, na svoje obchody. Ukážme si teda ako taká sviečka vyzerá.


Open cena je cena, na ktorej sa sviečka začala formovať, High cena je najvyššia dosiahnutá cena za daný časový úsek, Low cena je zase najnižšia dosiahnutá cena v rámci časového úseku, a Close cena je cena, na ktorej sa sviečka ukončila. Treba si dávať pozor nato, či je open cena nad alebo pod close cenou. Ak je nad, máme rastúcu sviečku, tzv. býčiu. Ak je open cena pod Close máme klesajúcu sviečku, tzv. medvediu. Časť medzi open a close cenou sa nazýva telo sviečky. Zvislé čiary nad a pod telom sa volajú tiene. S akými časovými úsekmi môžeme pracovať?

Časové úseky: 

1 M- 1 minúta 
5 M- 5 minút 
15M- 15 minút 
30M- 30 minút 
1H- 1 hodina 
4H- 4 hodiny 
1D- 1 deň 
1W- 1 týždeň 
MN- 1 mesiac 

Čo je na nich ale také zaujímave? Mnoho obchodníkov sa sústreďuje na obchodovanie pomocou indikátorov a automatických obchodných systémov. Niekedy mám pocit, že sila obchodovania hlavne pomocou sviečok je častokrát prehliadaná. Ja vám ukážem aspoň nejaké tvary sviečok, ktoré je dobre poznať k obchodovaniu. 

Mojimi najobľúbenejšími sviečkami sú tzv. inside sviečky. Sú to také sviečky, ktoré sa celé akoby zmestia do sviečky nachádzajúcej sa po ľavej strane. Potom existujú naproti tomu tzv. outside sviečky, ktoré zase celé dokážu pokryť, resp. akoby zhltnúť sviečky nachádzajúce sa vľavo. Na nasledujúcom obrázku (15-minútový graf) som vyznačil modrou šípkou sviečky sviečky, ktoré sú inside a červenými šípkami outside. To, kam sa trh po ich vyformovaní pohol už vidíte sami. Zvyčajne tieto sviečky naznačujú možný obrat trendu. 


Ďalším zaujímavým typom sviečok sú sviečky a malým telom, jedným krátkym resp. žiadnym tieňom a druhým dlhým tieňom, taktiež si to môžete pozrieť na obrázku. Ak má sviečka dlhý spodný tieň a skoro žiadny horný a nasleduje po downtrende, môže to signalizovať zmenu trendu. To isté platí analogicky pre sviečky s dlhým horným a krátkym dolným tieňom, ktoré sa vytvorili v uptrende. Môže to signalizovať zmenu trendu. 


Ako som spomínal ja osobne preferujem hlavne inside a outside sviečky. No existuje množstvo formácií a patternov, ktoré nám môžu dať veľa námetov na dobre obchody. No keďže nepreferujem dlhé články, tak sa tu nebudem priveľmi rozpisovať a na túto tému si iste čosi pripravím aj nabudúce.

autor článku: Vladimir Ressler