Prečo investovať do zlata

Vo svojom prvom článku spomeniem len pár dôvodov prečo sa rozhodnúť pre investovanie do najrozširenejšieho drahého kovu - zlata. Aj keď za posledné 4 roky cena zlata stúpla takmer trojnásobne (viď priložený graf na tyždennej báze, ktorý som stiahol z obchodnej platformy Plus 500 ), stále je tu mnoho predpokladov nato aby jeho cena naďalej rástla.


1) Čína sa chystá predbehnúť Indiu a stať sa najväčším throm so zlatom na svete. 
Množstvo zlata kúpeného v Číne vzrástlo v roku 2011 oproti predchadzajúcemu roku o 20 % na 770 ton. Svetová rada pre zlato ich zaradila na druhé miesto za Indiou kde bolo zakúpených 933 ton. Množstvo zlata zakúpeneho na celom svete predstavovalo 4 671 ton v hodnote 205,5 miliárd dolárov. Pre toto tvrdenie hovorí aj fakt, že za posledný štvrťrok sa v Číne nakúpilo 190,9 ton zlata a v Indii len 173 ton. Zároveň sa Čína stala už v roku 2011 najväčším trhom so zlatými šperkami a luxusným tovarom a dopyt neustále rastie. 

2) Zlato ako obľúbený nástroj zaistenia sa proti rastúcej inflácii. 
Keďže ECB a FED neustále pumpujú lacné peniaze do svojích ekonomík na zastavenie prehlbujúcej sa krízi to nebude mať za následok nič iné ako rast inflácie. A preto sa investori podľa môjho názoru v týchto neistých časoch budú stále viac a viac uchyľovať práve k tomuto investičnému nástroju aby uchranili hodnotu svojho majetku. 

3) Centrálne banky rozvojových krajín sa snažia diverzifikovať svoje rastúce devízové rezervy a to nákupom zlata.
V minulom roku kúpili 439,7 ton zlata oproti 77 tonám v predchádzajúcom roku. 

Toto je len pár dôvodov, ale podľa môjho názoru veľmi dôležitých, atraktívnym investičným nástrojom. 


autor článku: Maroš Fecko