Čo je trading

Toto je vôbec prvý článok, ktorý píšem. Chcem Vás preto poprosiť o mierne hodnotenie. 

Ako už sám názov hovorí, chcel by som sa dnes venovať tomu, čo samotný trading je. Jednoduchý preklad z angličtiny hovorí, že je to obchodovanie. No v našom prípade myslíme špecifickejšie, obchodovanie na finančných trhoch. Mnoho ľudí, ktorí sa v tejto tematike nevyznajú dostatočne si to môžu popliesť s investovaním.

Rôzni odborníci majú rôzne názory nato, čo tieto dve činnosti rozlišuje. Trader, teda obchodník sa zväčša orientuje na krátkodobejšie obchody, málokedy dlhšie ako na niekoľko dní. Zatiaľ čo investor sa díva na dlhodobý horizont. Trading, si dovolím tvrdiť, vyžaduje väčšiu potrebu vzdelania sa v rôznych analýzach a pojmoch spojených s touto činnosťou. Mne osobne sa veľmi páčilo, ako tieto pojmy od seba oddelil jeden z najznámejších obchodníkov sveta Joe Ross. Ten vysvetľuje, že rozdiel nie je len v dĺžke obchodu. Investor totiž vkladá peniaze do konkrétneho aktíva, ktoré chce vlastniť. Dĺžky ich obchodov preto presahujú mesiace, dokonca roky. Na druhej strane obchodník kupuje aktívum, ktoré chce iba použiť nato, aby dosiahol zisk z pohybu jeho ceny. Obchodník je preto v obchode oveľa kratšie ako investor. 

S čím teda môžeme obchodovať? 

Dnes už je možné obchodovať prakticky s čímkoľvek. Máme trh s komoditami, kde sa obchoduje napríklad zo zlatom, striebrom, ropou atď. Niekto zase preferuje akcie alebo dlhopisy. Posledné roky sa významne rozrástol trh s menovými pármi, tzv. Forex, čo je skratka od foreign exchange, teda cudzie meny. Možností je naozaj mnoho. 

Ako sa rozhodovať?

Existuje viacero typov traderov. Tí sa vlastne rozhodli, resp. vyformovali na základe svojich osobností. Čo je jedna z najdôležitejších veci v obchodovaní. To či sa sústredíte na obchody trvajúce pár minút, hodín alebo dní. Či budete obchodníci technickí alebo fundamentálni. To všetko musí vyjsť priamo z Vás, po dôkladnom oboznámení sa s celou problematikou obchodovania. Chce to dávku trpezlivosti a vytrvalosti. Nie každý je stavaný na obchodovanie, no rozhodne sa to oplatí skúsiť. Vďaka demo účtom, ktoré ponúka každý broker, si to hocikto môže vyskúšať bez akýchkoľvek obáv, že stratí svoje peňažné prostriedky. Postupom času sa isto dopracujeme ku všetkým poznatkom, ktoré budú užitočné a potrebné.

autor článku: Vladimir Ressler