Čína a jej boj o ropu

Hlad po rope vyhnal Čínu do sveta. Pragmaticky Čína preniká na kedysi prehliadané teritória a jednoznačne dáva ostatným najavo, kto sa stáva lídrom na trhu s čiernym zlatom. Čína už dnes musí dovážať viac než polovicu ropy. Čoskoro to budú 2/3 celkovej spotreby. Dnes sa však Čína pokúša dobyť svet! V jej hľadáčiku je každá zem ktorá ponúka ťažbu ropy. V prvej línii je tiež Afrika. Takmer 10% svetovej produkcie ropy pochádza z afrického kontinentu. Aj keď Čína prišla do Afriky hľadať dodávateľov ropy ako posledná, čínske spoločnosti sú veľmi aktívne. Čína nielen že platí za ropu zaujímavú cenu pre každého dodávateľa ale popri peniazoch tiež stavia nové dialnicie, budovy či komunikačné siete.

Aj takto vyzerá Čínska stratégia v boji o africkú ropu. Čína mala tento rok pre ČAD pripravenú jednu miliardu USD za ropu. Spolupracovala alebo financovala niekoľko veľkých projektov, prevažne spojených s výstavbou komunikačných sieti. Taktiež veľkou výhodu pre ČAD bolo že Čína v žiadnom prípade nechce zasahovať do domácej politiky na rozdiel od jej západných konkurentov. Nezanedbateľné množstvo ropy vďaka tomu podtečie z ČADu do Číny. Latinská Amerika je pre Čínu tiež veľmi zaujímavá oblasť. Čína predstavuje pre Venezuelu dôležitú súčasť diverzifikácie na ropnom trhu. Čína sa bude dnes podieľa na projektoch veľkého rozsahu ktorých súčasťou bude dodávať z Venezuely do Číny 1.000.000 barelov ropy denne. Takéto množstvo predstavuje zhruba 15% čínskej spotreby.

Dnes je USA najväčším spotrebiteľom ropy na svete. Všetky odhady sa ale zhodujú na tom že potrvá tak 2 roky až si Čína s USA vymení pozíciu. Samozrejme čím väčšia bude spotreba Číny, jej ekonomika porastie rýchlejšie. To môže ohroziť pozíciu USA na trhu. Medzi spotrebou energií a rastom ekonomiky je totiž priama úmera. Bez spotreby energií nerastie výroba a teda ani ekonomika. Aj keď USA kryjú 2/3 spotreba dovozom z iných krajín, stále ostávajú 3 najväčším výrobcom ropy na svete. Veľmi zaujímavou krajinou pre Čínu je z hľadiska ťažby ropy tiež Irán. Taktiež Čína je zaujímavá pre Irán. Ten má problémy v rade OSN kvôli ambíciám o jadrový program. Čína ma zas v OSN právo veta.

Hlavným dodávateľom ropy do Číny je Sudán. Väčšina západných, ropných spoločností sa z tade stiahla kvôli tomu aby nepodporovali tamojší režim. Čína si v tomto problém nevidí. Číňania sú verný svojej stratégii nezasahovaniu do vnútornej politiky štátu a zatvárajú pred ňou oči. Aj takýto je boj o ropu.