Slovník investora č.9

Blue chips - sú najväčšie spoločnosti na príslušnom trhu. Obvykle sa tieto spoločnosti vyznačujú vysokým ratingom, nie je to však pravidlom.

Cenný papier - je peniazmi oceniteľný zápis v zákonom ustanovenej podobe a forme, s ktorým sú spojené práva podľa zákona o cenných papieroch a podľa osobitných zákonov, najmä oprávnenie požadovať určité majetkové plnenie alebo vykonávať určité práva voči zákonom určeným osobám.


Centrálna banka - je finančná inštitúcia, ktorá reguluje peňažný obeh v štáte. Vydáva peniaze, stanovuje úverové podmienky a reguluje činnosť komerčných bánk. Na Slovensku je to Národná banka Slovenska (NBS), v Eurozóne Európska centrálna banka (ECB) a v USA Federal Reserve System (FED).

AMEX  - Americká burza cenných papierov
American Stock Exchange - Je to otvorený aukčný trh podobný NYSE. Na AMEX-e sa obyčajne obchoduje s akciami malých a stredne kapitalizovaných mladých spoločností. Do roku 1921 bola známa pod menom New Yorská kumulatívna burza.

AOS  - Automatizovaný obchodný systém
Súbor zariadení, ktoré umožňujú uzatváranie, registráciu a vysporiadanie burzových obchodov, elektronické spracovanie dát ako aj programové vybavenie týchto zariadení