Hrozba útesu, dluhový strop a platinová mince

Dalo se čekat, že politici zde v USA budou muset nakonec přijít s rozpočtovým návrhem, který zažehná hrozící úpadek do recese, alias spadnutí z fiskálního útesu. Nicméně, realitou také je, že podle vyjádření ministerstva financí byl dluhový strop ve výši 16,394 biliónů USD koncem roku dosažen a v platnost vstoupily po dobu 2 měsíců „vyjímečné opatření“,např. ve formě pozastavení reinvestic příspěvků důchodového spoření státních (myšleno federálních) zaměstnanců do krátkodobých vládních dluhopisů a další formy vydávání dalšího dluhu. Po této době bude muset být dluhový strop zvýšen, jinak nebude vláda schopna dostát svým závazkům. Vládní dluh nyní představuje 73% amerického HDP.

Jaké jsou hlavní body dohody na rozpočtu, který zabránil fiskálnímu útesu: 
  • daňové úlevy z doby prezidenta Bushe ml. byly prodlouženy pro jednotlivce s ročním příjmem nižším než 400 tis. USD resp. 450 tis. USD pro rodiny, avšak nad tyto úrovně vzroste daňová sazba z 35% na 39,6%
  • alternativní min. daň bude permanentně indexována na inflaci
  • dodatečné příspěvky v nezaměstnanosti byly prodlouženy o další rok
  • daň. úleva na příspěvky sociálního zabezbečení (payroll tax) byla zrušena a zaměstnanci budou platit nyní stejně jako zaměstnavatelé 6,2% oproti 4,2% v r. 2012. To jistě bude mít velmi neblahý vliv na disponibilní příjem a soukromou spotřebu domácností!
  • daně z kapitálových výnosů a dividend se zvýší z 15% na 20% pro individua s příjmy nad 400 tis. USD ročně a rodiny s příjmy nad 450 tis. USD ročně, k těmto % je pak nutno dále přidat přes 3% pro účely financování tzv.„Obamacare“
  • legislativci mají do 1.3. najít řešení pro alternativy redukce výdajů
Po uplynutí 2 měsíců výjímečného stavu bude muset být navýšen dluhový strop jinak v podstatě ministerstvo financní USA nebude schopno vydávat další dluh pro financování výdajů již odsouhlasených Kongresem. Pakliže nedojde k dohodě o zvýšení dluhového stropu, technicky pak vláda rezignuje na jeho splácení (default), což by mělo ještě horší světové následky než u fiskálního útesu. Zajímavým řešením, které bylo v posledních dnech zmíněno je využití zákona  31 USC § 5112 – Denominations, specifications, and design of coins, které dává americkému ministerstvu financí možnost vydat platinovou minci (původně toto uzákonění určeno pro příležitosti vydání vzpomínkových mincí).  Bez souhlasu Kongresu totiž může ministerstvo vydat platinovou minci v nominální hodnotě 1 bilión USD (paragraf umožňuje u tohoto druhu mince jakoukoliv nominalní hodnotu), uložit ji tak do americké centrální banky a financovat dluh tímto způsobem. To je namísto vydávání dalších dluhopisů „v papírové“ formě. Podívejme se pro zajímavost na cenu kontraktu platiny na burze NYMEX v New Yorku (dubnový kontrakt, týdenní data):
Debaty o navýšení dluhového stropu budou v Kongresu jistě žhavé a republikáni se zdají být připraveni akceptovat neschopnost splácení dluhu  a použít situaci jako páku k vyjednání velkých výdajových škrtů v oblasti sociálního zabezpečení (Social security) a zdravotních výdajů pro seniory (Medicare). Jakékoliv politické tahanice pak vyvolají bezpochyby snižování ratingu USA. I když se nakonec dojde ke kompromisu a k navýšení stropu dojde, tak od r. 1962 by to bylo již po 76-té co by ke zvednutí pomyslné laťky dluhové hranice došlo a jak se zde říká, bude se jednat jen o „kopnutí do plechovky o kousek dál“ a neřeší to skutečnou fiskální krizi. Zde je nutné aplikovat dlouhodobé reformy. Nedojde-li ke kompromisu v oblasti zvýšení dluhového stropu, ministerstvo možná uplatní variantu platinové mince? 
V této souvislosti je zajímavé sledovat trh dluhopisů a počátkem roku se zdá, že na předpovědi prezidenta největšího hedžového fondu na světě Bridgewater Associates Ray Dalia, který predikuje vstup do obchodu jejich prodejem jako jednu z nejlepších investic do budoucna. Pojďme se tedy závěrem podívat, jak se v poslední době vyvíjí ceny benchmarků na 10-ti leté vládní dluhopisy USA na burze v Chicagu CME Group (Globex) a 10-ti leté vládní obligace Německa (FGBL) na burze ve Frankfurtu Eurex a jejich spread (březnové kontrakty, denní data):



Autor: Martin Lembák
Zdroj: www.proinvestory.cz