Vyvarujte se sofistikovaného přístupu při investování

Dnešní článek je spíše takovým zamyšlením nad problematikou sofistikovaného přístupu při investování. Hned ze začátku bych chtěl zdůraznit, že jsem spíše odpůrce tohoto přístupu. Před několika dny jsem sledoval Hydepark na ČT24 a zaujal mne rozhovor s panem Pavlem Žamberským. Téma Hydeparku sice byla ekonomika České republiky, HPD apod., ale přesto v něm zaznělo něco s čím naprosto souhlasím, konec konců hodí se to i k dnešnímu článku. K rozhovoru s panem Žamberským v Hydeparku se ještě vrátím na konci článku.

V dnešní době existuje spousty matematických vzorců, pomocí kterých se dá teoreticky vypočítat všechno. Bohužel, právě tohle je dle mého názoru špatně. Ekonomika jako taková je denně vyučována na různých školách, univerzitách apod. Studenti ji musí porozumnět a mnohdy se učí nazpamět nesmyslné kopy vzorečků. Studium vyžaduje velké úsilí a obětování času, stráveného při učení. Trochu smutné je, že hlavní myšlenky ekonomiky, postupy a přístupy na akciových trzích, které se učí dnes, již nepocházejí z hlav slavných a úspěšných investorů. Tak tomu bývalo v minulosti. Dnešní studie ekonomiky pocházejí z pracoven a laboratoří univerzit. V tom může být část problému.

Snaha popsat lidské chování soustavami matematických vzorců a na jejich základě pak řídit investice není dle mého názoru úplně v pořádku. Trh je tvořen davem, jeho pohyb se nedá s jistotou předpovídat. Chování davu, které je zase ovládají emoce, jako například strach a chamtivost, nelze nijak vypočítat. Pokud se někdo snaží určit budoucí trend či volatilitu, zakládá svoji prognózu na poměrně vratkém základě.

Je tedy velice důležité pochopit, že pohyb cen na trzích je výsledkem chování a smýšlení miliony lidí, jednajících s nejrůznějšími motivy, pracujících s daty různé kvality. Každý člen na trhu pracuje s jinými daty, na danou situaci má každý jiný názor a pohled. Navíc davy často propadají davovým hysteriím.

Paradoxem je, že matematické modely bývají nejrozšířenější právě v těch oblastech, kde jsou nejméně spolehlivé. Různé propracované výpočty vytvářejí investorům falešný pocit bezpečí a kontroly nad situací. Nezatracuji zcela matematickou část (například analýzy apod.), tvrdím však, že pro dobrou investici postačí jednoduchá kalkulačka a pár základních čísel. Sofistikovaný přístup může být počátek špatné investice. Investor by se neměl snažit nedostatek informací nahradit teoriemi.

Opět se vrátím k rozhovoru s panem Žamberským v Hydeparku. Pan Žamberský v Hydeparku zmínil jeho postoj k současné ekonomii. Podle jeho názoru je problém současné ekonomiky to, že někteří ekonomové berou ekonomii spíše jako přírodní vědu a snaží se vše vypočítat. Podle něj to také může být důvodem současné krize ekonomiky ve světě. Opět tady máme onen sofistikovaný přístup a rozsáhlé matemetické výpočty. Zpět tedy k tématu investování, kde bych ještě chtěl doplnit jednu informaci na závěr. Vyvaroval bych se sofistikovanému přístupu při investování a vsadil na selský rozum.

Doporučuji záznam z rozhovoru s panem Žamberským v Hydeparku. Případně přečíst knihu Naučte se investovat, od Daniela Gladiše, kde p. Gladiš tématiku sofistikovaného přístupu při investování rozebírá důkladně.

autor článku: Michal Černocký, zdroj:easyinvest.cz