Peněžní ekonomie a bankovnictví

Odborná kniha Peněžní ekonomie a bankovnictví týmu předních odborníků v oblastech měnové politiky, bankovnictví a peněžních a kapitálových trhů. V šesti částech se autoři zabývají teorií peněz a úrokové míry, komerčním bankovnictvím, finančními trhy, centrálním bankovnictvím a regulací a dohledem bank, měnovou teorií a politikou, a také mezinárodními financemi. Aktualizované vydání představuje změny měnové politiky a regulace a dohledu finančních institucí spojené s finanční a ekonomickou krizí. Zásadní pozornost je přitom věnována České republice a Evropské měnové unii.

Roz­voj trž­ní eko­no­mi­ky a s tím spo­je­né působení zá­klad­ních funk­cí pe­něz v prak­tic­ké ro­vi­ně znamena­jí, že eko­no­mic­ké sub­jek­ty opí­ra­jí svá ekonomická rozhodování jak o sku­teč­ný, tak o oče­ká­va­ný vý­voj pe­něž­ních ve­li­čin. Jde především o úro­ko­vé saz­by, kur­sy cen­ných pa­pí­rů ne­bo mě­no­vé kur­sy. Ta­to skutečnost součas­ně ve­de k ná­ro­kům na po­zná­ní pro­ble­ma­ti­ky fungo­vá­ní pe­něž­ní­ho obě­hu, fi­nanč­ních in­sti­tu­cí a pe­něž­ních a ka­pi­tá­lo­vých trhů.


Pub­li­ka­ci autoři roz­dě­li­li do šes­ti zá­klad­ních čás­tí. V úvod­ní čás­ti Pe­ní­ze a úrok se čte­nář mů­že se­zná­mit se základ­ní­mi po­znat­ky o pod­sta­tě fun­go­vá­ní pe­něz, je­jich emi­si, obě­hu a funk­cích. Do kapitoly je rovněž zařazena problematika měnových unií. Dal­ší ka­pi­to­lu věnova­li teoriím úro­ko­vé mí­ry a de­termi­nantám a faktorům její úrov­ně a pohybu.

V dru­hé čás­ti Fi­nanč­ní sys­tém se autoři vě­nu­jí otáz­kám čle­ně­ní a fun­go­vá­ní fi­nanč­ních trhů a úlo­ze fi­nanč­ních zpro­střed­ko­va­te­lů. Aktuálně je zařazena subkapitola o příčinách a projevech globální finanční krize. Část zahrnuje nejen roz­sáh­lou ka­pi­to­lu o ob­chod­ním bankov­nict­ví, ale i nově zpracovanou kapitolu o institucích kapitálových trhů.

Tře­tí část Tr­hy cen­ných pa­pí­rů ob­sa­hu­je vý­klad zá­kladů in­ves­tič­ního ma­na­ge­mentu. Čtenář se mů­že se­zná­mit ze­jmé­na s jed­not­li­vý­mi ty­py in­ves­tič­ních in­stru­men­tů a me­to­da­mi je­jich ohodno­co­vá­ní a s in­sti­tu­cio­nál­ním uspo­řá­dá­ním trhů cen­ných pa­pí­rů.

Ve čtvr­té čás­ti Cent­rál­ní ban­kov­nict­ví se autoři zaměřují na po­sta­ve­ní a čin­nos­t cent­rál­ní ban­ky, ná­stro­je mě­no­vé poli­ti­ky a sys­t­ém re­gu­la­ce a do­hle­du bank. Zvlášt­ní po­zor­nost vě­nují cent­rál­ní ban­ce v české eko­no­mi­ce a Evropské centrální bance. Pá­tá část Mě­no­vá teo­rie a po­li­ti­ka nej­dří­ve čte­ná­ře uvá­dí do zá­kla­dů teo­rií po­ptáv­ky po pe­ně­zích. Následuje výklad emise, resp. nabídky peněz a sa­mo­stat­ná ka­pi­to­la věnovaná problematice inflace a deflace s využitím modelu AS–AD a řady příkladů z české ekonomické historie. Velká pozornost je věnována transmisním me­cha­nis­mům mě­no­vé politiky. Podrobně jsou popsány alternativní způsoby provádění měnové politiky v podmínkách exogenity a endogenity peněz, tj. postupy spojené s regulací peněžní zásoby a cílováním inflace.

V zá­vě­reč­né, šes­té čás­ti Me­zi­ná­rod­ní fi­nan­ce autoři navazují výkladem měnového kursu a kursové po­li­ti­ky s důrazem na problematiku vnější rovnováhy a volby kursového systému. Rovněž se věnují devizovým operacím a jejich praktickému využití při arbitráži, spekulaci a hedgingu.

Páté vy­dá­ní pub­li­ka­ce Peněžní ekonomie a bankovnictví je dopl­ně­no o ak­tu­ál­ní sku­teč­nos­ti a upra­ve­no pře­de­vším s ohle­dem na změ­ny v čes­ké eko­no­mi­ce a finanční a ekonomickou krizi v po­sled­ních le­tech. Vydání rovněž reflektuje zkušenosti autorů s výkladem problematiky na kursech pro vysokoškolské a postgraduální studenty. Publikace také obsahuje podrobný seznam literatury, rejstřík a anglické shrnutí.


Poštovné a balné je zdarma!

(zdroj:investbook.sk)