Stop Loss - Nezbytná část při obchodování

Někteří z traderů o něm již slyšeli, někteří možná ne. Rozhodně bychom však o něm měli vědět všichni, neboť tento pokyn je základním kamenem pro trading. Respektování ochranných stop-loss pokynů je povinností každého tradera, neexistují výjimky. Samozřejmě můžete obchodovat bez stop lossu, ale nazval bych to hazardem.

Jedná se o určitý příkaz v obchodování strategii, pomocí které se limituje riziko obchodu. Stop loss vychází z předem definované nejvyšší ztráty, kterou je obchodník ochoten přijmout. Doporučuje se riskovat na jeden obchod maximálně 2 až 5 % účtu. Pokud cena dosáhne úrovně, kdy se této ztráty dosáhne, obchodník uzavře svou pozici, například prodá zboží, které ztrácí na ceně, aby předešel jeho dalšímu znehodnocení. Optimální velikost stop lossu získáme např. pomocí analýzy MAE. MAE = Maximum Adverse Excursion = maximálně nepříznivá odchylka. Jedná se o maximální ztrátu, kterou má obchod, než ho uzavřeme.

Stop loss je pojistka proti nepříznivému vývoji obchodu. Obrovskou výhodou tradingu je, že si každý obchod můžete pojistit pro případ špatného vývoje. Nebudeme si nic namlouvat, každý někdy chybuje, a proto zde máme stop loss, abychom nezkrachovali na jediné chybě.

Kolik procent bychom měli riskovat na jeden obchod? V průměru se doporučuje 2 až 5 procent z kapitálu.

Např. Máme účet o 5 000$, riskovat budeme 2 procenta účtu na obchod, to je 100$. Stop loss budeme mít například 20 bodů, takže 100$/20b=5, výsledek vydělíme deseti 5/10=0,5 a vyjde nám počet kontraktů, které budeme obchodovat.

Nevýhodou používání stop lossu je, že vám postupně ukrajuje malé části kapitálu a kolikrát jste vyhozeni na stop lossu, i když jste odhadli správný směr trhu, to vše díky korekcím. Ztrátových obchodů můžeme mít více než ziskových, ale měli bychom eliminovat ztráty tak, aby nebyli ve výsledku vyšší než zisky. A v tom nám právě pomůže Stop loss.

Stop loss je naprostá nezbytnost, pokud chcete v tradingu přežít, a přitom ji většina lidí naprosto ignoruje. Co to vlastně je ten stop loss? Jedná se o předem definovanou ztrátu, můžeme ho určit několika způsoby.

Existují čtyři druhy stop lossu:

- Procentuální stop loss
- Mentální stop loss 
- Trailing stop loss 
- Logický stop loss 

Procentuální stop loss, jedná se asi o nejčastěji používaný SL, riskujeme pouze předem stanovené procento z účtu, většinou se jedná o 2 až 5 %.

Mentální stop loss, nezadáváme ho do obchodu, nýbrž si stanovíme mentální hladinu, na které vystoupíme. Nevýhodou je, že musíme pořád trhy sledovat, nemůžeme si odběhnout a v případě výpadku internetu můžeme i zruinovat účet. Zde je velmi důležitá psychologie ( zvládnutí sama sebe ).

Trailing stop loss, nastavíme na XX bodů, po překročení vstupní ceny o tento počet bodů se nám začne stop loss automaticky posouvat. Nevýhodou alespoň dle mých backtestů je časté vyhození na korekcích a v případě větších trailing SL zase velikost ušlého zisku. Další nevýhodou je, že u většiny platforem, je trailing stop loss uložen v počítači, tudíž ho musíte mít zapnutý a zaktivované připojení k internetu.

Logický stop loss, Umisťuje se na support nebo resistance úrovních a na dnech nebo vrcholech swingu.

Jak zjistím optimální velikost stop lossu?

Překvapivou statistikou je, že většina traderů nepoužívá stop loss. Pokud hodláte uspět, musíte se naučit využívat detailů ve váš prospěch, jedním z těchto detailů je i stop loss.


U tradera nepoužívajícího stop loss je jen otázkou času, kdy zruinuje svůj účet!

autor: Michal Černocký (zdroj:easyinvest.cz)