Investování do umění, jak na to?

Investice do umění je dnes zcela běžná záležitost, může to být diverzifikace pro Vaše portfolio. Chtěli byste investovat do umění, ale nemáte tušení jak na to? V dnešním článku se Vám pokusím přiblížit jak je dnes možné dostat se na trh s uměním.

1) FOND První možností jak vstoupit na trh s uměním je skrze fond. Fondy s uměním jsou v posledních letech oblíbenou formou investice do této oblasti. Fungují na principu soukromých investičních fondů. Investor do fondu vloží prostředky o které se mu následně stará tým profesionálů. Princip je stejný jako u podílových fondů. Výhodou této investice je, že nemusíte řešit do jakého umění investovat, ale rozhodnou to zkušení investoři za Vás. To ale samozřejmě není žádným klíčem ke skvělé investici, může se stát, že Váš fond zainvestuje do ztrátových investic a Vaše prostředky ztratí na hodnotě – riziko je i zde. Navíc ne všechny fondy jsou spravované dobře a to nemluvíme o podvodech.

Někteří obchodníci se snaží získat různé cenné věci z oblasti umění např. z muzea s cílem zvýšit jejich hodnotu. Následuje prodej s cílem dosažení zisku, investiční horizont se zde odhaduje na 5 až 8 let.

Jaké jsou další výhody investice do fondu s uměním? Velkou výhodou jsou malé překážky pro vstup do této branž, investice jsou menší než je samotné dílo. Také se nemusíte starat o údržbu, nebo pojištění uměleckého předmětu.

2) INVESTIČNÍ PARTNERSTVÍ U investičního partnerství jde o skupinku investorů, kteří spojí své peníze se záměrem investovat do umění. Rozdíl mezi investičním partnerstvím a fondem je ten, že máte větší možnost rozhodnout o tom do jakého umění a uměleckého předmětu budete investovat.

3) MOŽNOST POUŽÍT UMĚLECKÝ PŘEDMĚT JAKO KRYTÍ ÚVĚRU Sbírka uměleckých předmětů může investorovi také posloužit jako krytí pro různé úvěry. Většina institucí od malých společností až po banky tento způsob ručení akceptuje. Výhoda? Pákový efekt pro další případné investice.

4) NÁKUP UMĚLECKÝCH DĚL OD ZAČÍNAJÍCÍCH UMĚLCŮ Pokud nemáte potřebu investovat milionové částky do známých děl od světových umělců můžete zkusit vsadit na nadějné mladé tváře. Mají velký růstový potencionál a dokáží se prosadit. Navíc jejich díla jsou cenově dostupné. Nevýhoda při této investici je jasná – nikdy nevíte jeslti dílo mladého umělce nebude propadák.

5) CHOPTE SE KVALITNÍHO KUSU Nemusí jít hned o Monu Lisu, ale drahé dílo je skutečnou investicí, která dokáže držet na hodnotě a růst. Index Art 100 dosahuje za posledních 25 let průměrný roční výnost 8%.


Mezi největší rizika při investování do umění patří špatný odhad umělce, nebo díla, či zakoupení padělku. Další riziko pro Vás může znamenat přímo samotné umělecké dílo, které si natolik zamilujete, že jej nebudete chtít zpětně prodat. Z Vaší investice se tak stane počátek sbírky. Investice do umění je ovlivňována módními vlnami, to je třeba brát na vědomí.

Jaký je Váš názor na investování do umění? Investujete do umění, nebo zatím jenom uvažujete?

autor: Michal Černocký (zdroj:easyinvest.cz)