Ako vynášajú alternatívne investície?

Už dlhšiu dobu sa v investovaní skloňujú tzv. alternatívne investície. Ide napríklad o hedge fondy, realitné investície, private equity a podobne. V dobe, keď akcie veľmi nevynášajú a výnosy dlhopisov sa znižujú, prichádzajú investiční poradcovia so spomenutými alternatívami. Pre menej majetných sú to najmä realitné fondy, pre majetnejších aj nejaký ten hedgeový fond a pre najmajetnejších sa nájde aj “výhodný” private equity fond.

Sú alternatívne investície vo všeobecnosti lepšie ako bežné invetovanie do “nudných” akcií a dlhopisov? Finanční experti alternatívne investície ospevujú a odporúčajú kvôli vyšším výnosom a nižšiemu riziku. Aká je pravda?

V New York Times som našiel zaujímavý článok, kde sa zaoberali práve touto otázkou. Porovnávali v ňom výnosy penzijných fondov štátnych zamestnancov v USA. Zistili, že penzijné fondy, ktoré investovali tretinu a viac majetku do alternatívnych investícií mali v porovnaní s fondami, ktoré do nich investovali zanedbateľne, o percento ročne nižšie výnosy; no až štyri krát vyššie poplatky!

Napríklad Pennsylvania State Employees’ Retirement System spravuje 26,3 miliardy USD a investuje až 46% do alternatív (do vyše 400 private equity, venture capital a realitných fodnov). Za posledných 5 rokov zaplatil tento penzijný fond a teda jeho podielnici, budúci penzisti, 1,35 miliardy USD za správu majetku a dosiahol zhodnotenie 3,6% p.a. Medián verejných penzijných fondov za rovnaké odbobie je pri tom 4,9% p.a.

Na druhej strane, Georgia Municipal Retirement System má zo zákona zakázané investovať do alternatív, spravuje 14,4 miliárd USD a za posledných 5 rokov dosiahol ročné zhodnotenie 5,3%. A aké platili podielnici poplatky manažérom fondu, keď dosiahol skoro o 2% p.a. vyššie zhodnotenie ako pensylvánsky fond? Za 5 rokov to bolo len 54 miliónov USD!!

Na obrázku nižšie je porovnanie výkonnosti a nákladovosti 10 penzijných fondov s najväčším podielom alternatívnych investícií a 10 s najnižším podielom. Jasne vidieť, čo zistili autori článku v New York Times – alternatívne investície nie sú zaručené investície. Práve naopak – zaručene vás vysokými poplatkami pripravia o vyššie výnosy.



autor článku: Martin Kollár
(autor blogu:pasivne-investovanie.sk)