Nakoniec vždy vyhráva banka!

BIS je banka pre medzinárodné zúčtovanie. BIS bola založená 17.5.1930 a je tak najstaršou medzinárodnou finančnou organizáciou na svete. Je trocha divné ako málo pozornosti sa dostáva tak vplyvnej a významnej organizácií. V kruhoch medzinárodnej finančnej elity patrí medzi špičku a je to jeden z najúčinnejších nástrojov moci. Zároveň by sme o BIS mohli povedať že je jedna z najmenej nápadných inštitúcii vzhľadom na jej právomoci a dosah. Úlohou BIS je podpora centrálnych bánk a finančných úradov a snaha o menovú a finančnú stabilitu. BIS reguluje činnosť centrálnych bánk, ktoré následne regulujú súkromné banky.

Úsmevný však je fakt, že z väčšej časti patrí BIZ práve súkromným bankárom. BIZ ma teda zodpovedať za zostavovanie kontroly v súkromných bankách cez centrálne banky, lenže najprv tieto pravidlá nadiktujú súkromné banky práve organizácii BIZ! Súkromné banky si teda svoje pravidlá určujú sami. V konečnom dôsledku tvrdenia politikov ktoré zaznejú v médiach a ktoré nás uisťujú o sprísnení pravidiel pre banky vyznievajú ako vtip ak nie rovno výsmech.


Úloha BIS - banka pre medzinárodné zúčtovanie:
podpora centrálnych bánk a finančných úradov a snaha o menovú a finančnú stabilitu.

Úloha centrálnych bánk:
stabilita cien, ekonomická rovnováha, finančná stabilita. 

Úloha súkromných bánk:
Dosahovať zisk!

Zdá sa vám že niektorá z prvých dvoch inštitúcií plní svoje ciele? 
Môže sa vám zdať že súkromné banky a ich právomoci sú až na chvoste ale opak je pravdou. Pokiaľ väčšinovým vlastníkom BIS sú práve súkromné banky tak potom všetky ciele BIS alebo centrálnych bánk idú stranou. Prvoradým cieľom je preto dosahovať zisk!
"Proces výroby peňazí v bankách je tak sprostý, až nad tým ostáva rozum stáť"
John Kenneth Galbraith, ekonóm

Myslíte si že centrálne banky sú štátne?
Aj ja som si to myslel! Banca d Idalia je z 90% v súkromných rukách. Belgická Národná banka z 50% v súkromných rukách. Rakúska Národná banka je akciová spoločnosť ktorú vlastní štát no v generálnej rade sedia zástupcovia súkromných bánk. Nemecká Bundes bank je oficiálne štátna, v jej predstavenstve opäť sedia zástupcovia súkromných bánk. 
...k čomu vôbec potrebujeme centrálne banky? Len ťažko sa dá pochopiť, ako mohlo dôjsť k takému rozkladu meny. Som pevne presvedčený, že centrálne banky sú zbytočné a našej ekonomike prinášajú len škodu."
Ferdinand Lips, bankár

MMF - Medzinárodná menový fond alebo tiež svetový menový fond.
je medzinárodná organizácia zodpovedná za globálny finančný systém a výpomoc jej členom na udržanie finančnej rovnováhy. Cieľom je podporovať medzinárodnú menovú spoluprácu a uľahčovať rozmach a vyrovnaný rast medzinárodného obchodu, rovnako aj podporovať stabilitu výmenných kurzov. Samozrejme MMF je ďalšia organizácia ktorá spomínané cieľa vôbec neplní. Plní ale ciele niekoho iného. 


MMF poskytuje úver chudobnejším krajinám ako investíciu napríklad do infraštruktúry (stavba diaľníc a pod.) Krajine samozrejme ostáva dlh s úrokom za poskytnutý úver. K splateniu takéhoto úveru prispeje aj následná privatizácia štátnych podnikov (najobľúbenejšie sú elektrárne, vodárne, plynárne, rafinérie...) K takýmto lukratívnym privatizáciám sa dostanú len nadnárodné korporácie ktoré majú dobré vzťahy práve s MMF. 

Skvelým príkladom ničenia MMF je Argentína, ktorá už nebola schopná splácať úver a ďalší dopredu dohodnutý úver už nedostala. Argentína tak bola nútená vyhlásiť bankrot. Privatizovalo sa takmer všetko čo sa dalo a neostalo len pri podnikoch ale na rad prišlo aj nerastné bohatstvo. 

Čo myslíte ako dopadne Grécko?

Pamätajte si: Nakoniec vždy vyhráva banka!