Ako sa správne kreslia trendline?

V každej knihe sa píše o výbornom nástroji technickej analýzy a to trendových čiarach. No malo kedy vám aj v literatúre ukážu ako sa správne trendové čiary kreslia. Základom je spájať tzv. swing high alebo swing low body. Ukážeme si to na príklade.


Swing high je high sviečky pri ktorej platí, že high sviečky naľavo a high sviečky napravo sú nižšie, ako môžeme vidieť názorne na obrázku. Tieto body sú veľmi užitočné, lebo vedia dobre slúžiť aj ako hranice supportu a rezistencie. Samozrejme platí, čím väčší máme timeframe o to silnejšie hranice supportu a rezistencie sú. Dobré je pri trende si dať napríklad aj Fibbonaciho, ak sa jeho hodnoty zhodnú s hodnotami týchto swing high, je to určite hranice s ktorou sa oplatí počítať. Analogicky tieto hodnoty sa používajú v prípade swing low a uptrende. Pozrieme si nasledujúci obrázok. 


Pri prvom obrázku sa downtrend pekne prelomil. Pri druhom neskôr spätne korigoval. Dôležitá je poznámka, že keď spájame body swing high alebo swing low, nemali by túto líniu pretínať nejaké iné sviečky, ani ich tiene. Pri prvom obrázku vidíte, že sviečky, ktoré tvoria swing high sú čierne, pri swing low v druhom obrázku zase biele. To sú také moje osobné postrehy, teda ja spájam sviečky rovnakej farby, ale nie je to rozhodne pravidlo. Celkovo sú trendové čiary naozaj dobrým nástrojom na obchodovanie, vedia poskytnúť dostatok informácií a možností na obchody aj v spojitosti s hladinami odporu a rezistencie, či samotným Fibbonacim. 

autor článku: Vladimír Ressler