Jediné skutočné aktívum

Svetová hospodárska kríza. Slovné spojenie, ktoré nám v minulosti často znelo v ušiach. Predsa len, už je to pár rokov, a tak sa znova začal svet vracať do starých koľají. Ale ešte sme sa ani poriadne neotriasli po prvej “kríze“, a už je tu druhá. Na časovači bomby zvanej EÚ sa odpočítavajú posledné sekundy. Hlavy štátov síce zhŕňajú haldy slov aby ju zakryli, ale to nebude fungovať! Pri takomto výbuchu sa všetky slová politikov a odborníkov, ktorí ešte stále radia nakupovať, rozletia ako suché lístie vo vetre. A zostane len holá zem.

Avšak existujú ľudia, ktorí dokážu na takejto holej zemi vypestovať obilie. „Ako je to možné?“ pýtajú sa mnohí rádoví investori. „Prečo je pri každom prepade burzy, keď sa všetci chytajú za hlavy, Warren Buffet vysmiaty až po uši? Ako to, že nepanikári s nami?“ Chcete to vedieť? Chcete to skutočne vedieť? Tak počúvajte: Warren sa smeje od ucha k uchu, žuje svoje obľúbené hamburgery a pije coca-colu keď všetci panikária, pretože vlastní skutočné aktívum. Aké? Snáď vlastní zásoby nejakej suroviny, ktorá sa v budúcnosti stane dôležitou? Alebo je poistený množstvom pozemkov? Má svoju železnú zásobu v matraci (v jeho prípade by mu asi jeden matrac nestačil? Alebo má tajné zásoby zlata? Nie. Warren Buffet vlastní to jediné skutočné aktívum, ktoré bude mať hodnotu vždy. Má vzdelanie a má skúsenosti. Jedine vzdelanie. Jedine skúsenosti. Vzdelaním prirodzene nemyslím vysokú školu. Myslím kurzy, knihy, rozhovory z múdrymi ľuďmi zo svojho odboru. Niektorí možno začnú namietať: „Veď vy nič neviete o Warrenovi Buffetovi! On je predsa mág z Omahy – má dar predvídať! Preto je taký úspešný.“ 

S čistým svedomím vám môžem povedať, že nie. Celý jeho majetok pochádza jedine z jeho výborného investičného vzdelania. Ak by bol jasnovidec, už dávno by investoval do počítačových firiem. Ale on to neurobil. Prečo? Pretože sa držal iba toho, čomu rozumel. Jedine tomu, čomu skutočne rozumel. Od svojich 6-tich rokov študoval burzové výpisy, bolo to jeho najobľúbenejšie čítanie. Myslíte si, že to bola náhoda, že uspel práve na burze? Nie. Od malička sa vzdelával. A vzdeláva sa dodnes. Mnoho priemerných investorov si dopriava veľký luxus. Luxus nevzdelávať sa. Je to však luxus bláznov. Ak si dovolí najúspešnejší investor na svete nemať tento luxus, môžeme si ho dovoliť my? 


Ak ste odpovedali “nie“, zrejme ste pochopili, čo som chcel povedať. A je jedno, či podnikáte, investujete, či robíte trading, forex, alebo špekulujete s komoditami. Ak chcete uspieť a byť úspešní, zoberte do ruky knihy, ktoré sa zaoberajú vašim odborom. Čítajte ich. Čítajte ich s pochopením. Neberte ich ako učebnice. Každú vetu, každé slovo filtrujte cez filter svojich skúseností, ale zostaňte otvorený novým myšlienkam. Venujte sa svojmu odboru a nebojte sa robiť chyby. Chyby sú najlepším učiteľom. Avšak stráňte sa chýb z pohodlnosti. Chýb, ktorých ste sa dopustili, lebo ste boli pohodlný vzdelávať sa. Verím, že ste, a určite budete úspešní. Ak sa stanete milovníkom a večným študentom svojho odboru.

autor článku: Andrej Kras