Kto je to André Kostolany

André Kostolany sa narodil 9. februára 1906 v Budapešti v rodine zámožného priemyselníka. Spočiatku začal v rodnom meste študovať filozofiu a históriu umenia (chcel sa stať hudobník kritikom), ale otec ho prinútil vzdať sa štúdia. Jeho cieľ bol jasný - poslať syna na západ. Kostolany vyplnil otcov sen av roku 1927 sa vo svojich dvadsaťjeden rokoch nechal zamestnať v jednej parížskej maklérskej spoločnosti ako broker.
Tu začína jeho kariéra špekulanta a arbitra. Prvého väčšieho uznania sa mu dostalo v súvislosti so špekuláciami na pokles burzy krátko pred hospodárskou krízou v roku 1930. Vo Francúzsku zotrval až do roku 1940, kedy utiekol pred nemeckou okupáciou za slobodou. V rokoch 1941 až 1950 zastával v New Yorku pozíciu generálneho riaditeľa, prezidenta a hlavného akcionára G. Ballai and Co Financing Company. Od konca 50. rokov mu už "veľké jablko" nestačilo, striedavo pobýval v Paríži, Mníchove alebo na Azúrovom pobreží. Po druhej svetovej vojne výrazne stavil na rekonštrukciu Nemecka a následný ekonomický boom mu pomohol vybudovať značnú časť svojho úspechu. 

Kostolany bol známym kritikom takzvaného zlatého štandardu, pretože sa domnieval, že kedykoľvek je tento systém použitý, dochádza k útlmu ekonomického rastu a následne k cyklickým krízam. Hlasným kritikom bol aj v prípade fiškálnej politiky Bundesbank v 80. a 90. rokoch. V neskoršom veku sa Kostolany vrhol na písanie stĺpcov v magazíne Capital (celkovo napísal viac ako 400 príspevkov) a organizovanie seminárov o princípoch fungovania kapitálových trhov v Nemecku, vďaka čomu nadobudol širší povedomia ako expert na kapitálové trhy. Veľmi plodná bola aj jeho ďalšia publikačná činnosť - medzi mnohými vzdelávacími materiálmi vystupuje 13 kníh, ktorých sa predalo viac ako 3 milióny kusov. U nás je najznámejšia kniha Peníze a burza

Jeho život bol ukončený v Paríži 14. septembra 1999 vo veku 93 rokov.


(zdroj:miras.cz, ipoint.cz, upbook.sk)